Mihajlović: Vučića napadaju zbog Kosova, ne zbog ordena SPC
08.10.2019 | 10:33h ► 18:12h Beograd

Mihajlović: Vučića napadaju zbog Kosova, ne zbog ordena SPC

Mihajlović: Vučića napadaju zbog Kosova, ne zbog ordena SPC Foto: Beta/Milan Obradović
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović osudila je danas napade pojedinih crkvenih velikodostojnika i dela javnosti zbog odluke da se predsedniku Srbije Aleksandra Vučiću, povodom proslave 800 godina autokefalnosti SPC, dodeli najviše odlikovanje SPC Orden Svetog Save, navodeći da takvima smeta njegova politika prema Kosovu.

"Svima koji kritikuju i pri tome omalovažaju najveće priznanje SPC, ne smeta predsednik Srbije. Smeta im želja Aleksandra Vučića da Srbi i Albanci postignu kompromisno rešenje oko Кosova, smeta im njegova politika nepristajanja na to da Albanci na Кosovu dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa", rekla je Mihajlović, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Mihajlović je ocenila da ovi napadi pokazuju da su oni koji ne žele da se na Кosovu bilo šta promeni spremni na jeftino politikanstvo, u koje uvlače sve, pa i patrijarha srpskog Irineja i Sinod SPC.

"Predsednika Vučića napadaju oni koji žele da i dalje imamo zamrznuti konflikt sa Albancima, da time u stvari drže zamrznute naše građane na Кosovu, kao budućnost Srbije. To je njihov cilj, a ne da predsednik Srbije ne dobije najviši orden SPC. I upravo zato i zbog njegove iskrene želje da reši ovaj vekovni problem čestitam predsedniku Vučić na Ordenu Svetog Save", naglasila je Mihajlović.

 

Auto-put Beograd-Sarajevo jedan od najvažnijih u regionu

Zorana Mihajlović, ocenila je da je dans započeta izgradnja auto-puta Beograd-Sarajevo jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata koji treba da doprinese stabilnosti i razvoju regiona."Srbija i Bosna i Hercegovina ovim projektom ne samo da gledaju u bolju budućnost, već je i zajedno stvaraju, gradeći puteve i mostove koji će nas povezati i doprineti da se zajedno brže razvijamo i učinimo čitav region stabilnijim", rekla je Mihajlović.

Današnjem početku radova na izgradnji prve deonice auto-puta Beograd-Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina, prisustvovali su i predsednici Srbije i Turske, Aleksandar Vučić i Redžep Tajip Erdogan, i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Mihajlović je rekla da bi izgradnja auto-puta Sremska Rača-Kuzmin trebalo da traje dve i po godine.

Grade se i most preko Save i zajednički granični prelaz.

Pored turske kompanije "Tašjapi", kao glavnog izvođača, angažovane su i firme iz Srbije.

Mihajlović je rekla da projekat druge deonice puta, Požega-Kotroman, od 60 kilometara, očekuje do kraja 2020. godine.

Vrednost izrade tehničke dokumentacije i radova na deonici Sremska Rača-Kuzmin je 225 miliona evra, a dužina budućeg auto-puta prema Bijeljini 18 kilometara.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side