08.03.2018 Beograd

Mihajlović: Vreme je da premijerka preseče da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne

Mihajlović: Vreme je da premijerka preseče da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović napisala je danas, u objavi povodom Međunarodnog dana žena "Osmi mart, dan za bunt", da je vreme da premijerka Ana Brnabić "preseče" i odluči "da li će žene u Srbiji da dobiju veća prava ili ne".

Ona je navela da je "pošteno da jedna žena donese odluku o tome".

"Ne propuštam priliku da ukažem na to da smo, posle nekoliko godina velikog rada, konačno dobili jedan moderan, evropski Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti. Imamo zakon koji ima veliku podršku našeg društva. Imamo nacrt zakona koji Vlada treba da prihvati i uputi ga Skupštini na usvajanje, ali koji više od šest meseci čeka kod ministra rada i socijalne politike (Zorana Đorđevića)", navela je Mihajlović na svom Fejsbuk profilu.

Ministarka je pozvala sve da prijave nasilnike i rekla da želi da brojanje ubijenih žena prestane, već da se umesto toga broji "koliko je nasilnika nad ženama iza rešetaka".

Ona se osvrnula i na prava žena kada je reč o rađanju i navela da one nisu "nikakve mašine za rađanje dece i niko, ma kako se zvao i na bilo kojoj funkciji bio i kakvu god odeždu nosio, nema pravo da ih tako doživljava".

"I znam da u ovoj borbi nisam sama. I nijedna žena nije sama. Okrenite se oko sebe. Tu su žene koje se svaki dan bore za iste uslove kao što ih imaju i muškarci. Sa nekima radimo, kao što ja radim sa Jadrankom, Nelom, Slavicom... Nekima ni ime ne znamo, ali znamo da daju svoj doprinos. Jer poruka nije samo borba i bunt, poruka je: 'Ujedinimo se'", navela je Mihajlović.

Ona je navela da je cilj da devojke i žene žive sa više dostojanstva i poštovanja okoline.

"Zato osmi mart nije ni cvet, ni poklon, ni odlazak u restoran, to je simbol za veća prava žena. A za ova prava moramo se boriti zajedno, svakog dana, a ne samo 8. marta", navela je Mihajlović.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side