13.03.2018 Beograd

Mihajlović u UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti

Mihajlović u UN: Srbija primer dobre prakse u svetu u oblasti rodne ravnopravnosti Foto: Beta, Ap / Mileta Mirčetić
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović predstavila je danas, na 62. zasedanju Komisije Ujedinjenih nacija za status žena u Njujorku, rezultate koje je Srbija postigla u oblasti rodne ravnopravnosti i poručila da su žene ravnopravni članovi društva i da je zadatak svakog društva da stvara jednake šanse za žene i muškarce.

"Osnovali smo Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost, doneli Nacionalnu strategiju za rodnu ravnopravnost (2016-2020) i Akcioni plan za njeno sprovođenje, usvojili smo Zakon o sprečavanju nasilja u porodici, pripremili Nacrt novog zakona o rodnoj ravnopravnosti i kao jedina zemlja van Evropske unije, izradili smo Indeks rodne ravnopravnosti i danas se poredimo sa članicama EU", istakla je ona.

Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade je dodala da je uvedeno rodno odgovorno budžetiranje, po kojem su i Ujedinjene Nacije prepoznale Srbiju.

"I budžet za 2017. i 2018. godinu je rodno odgovoran. I zbog toga je Srbija izabrana kao primer dobre prakse - što je prepoznato i u UN trening centru, na svetskom nivou i zbog čega će naša zemlja predstavljati studiju slučaja od koje će svi u svetu učiti", rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da Srbija u 2018. kreće realizaciju IPA programa vrednog dva miliona evra.

"Kao zagovornica regionalne saradnje i povezivanja, inicirala sam osnivanje regionalne kancelarije za rodnu ravnopravnost za zemlje Zapadnog Balkana. Jer naši problem su slični, a ujedinjeni možemo učiniti mnogo", ocenila je ona.

Ona je istakla da će u 2018. u Srbiji posebna pažnja biti posvećena ženama na selu, što je ujedno i glavna tema ovogodišnjeg zasedanja.

"Žene sa sela spadaju u višestruko diskriminisanu i ranjivu grupu. Više od 50 odsto radno sposobnih žena iz ruralnih područja je formalno nezaposleno, a 60 odsto nema pravo na penziju. Samo je 12 odsto žena vlasnica imovine, pa ne mogu da uzmu kredite niti da započnu svoj biznis, dok je samo 17 odsto poljoprivrednih gazdinstava registrovano na žene", rekla je Mihajlović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side