12.03.2018 Beograd

Mihajlović u UN: Srbija prepoznata u svetu po rodnoj ravnopravnosti

Mihajlović u UN: Srbija prepoznata u svetu po rodnoj ravnopravnosti Foto:Novi magazin /IvanŠepić
Predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović govorila je danas u Njujorku na svečanom otvaranju 62. zasedanja Komisije UN za status žena.

Potpredsednica Vlade je, kako je saopšteno u Beogradu, ocenila da je Srbija dobar primer za mnoge zemlje po dostignućima u oblasti rodne ravnopravnosti, odgovornog budžetiranja i po indeksua rodne ravnopravnosti. Navela je da je Srbija prethodnih godina unapredila propise, donela strategiju i akcioni plan za rodnu ravnopravnost.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš rekao je na tom sastanku da je osnaživanje žena veoma važno jer je svet "dominantno muški", jer "vlada dominantno muška kultura".

"Seksističko ponašanje i stereotipi rasprostranjeni su svuda - u vlasti, civilnom sektoru, umetnosti, medijima. Gradeći ravnopravno društvo, omogućujemo ženama da ostvare svoje potencijale, ali i stvaramo stabilno društvo. Svi muškarci treba da se uključe u borbu za rodnu ravnopravnost i zbog toga sam ja ponosni feminista", rekao je Gutereš.

Izvršna direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena (UN Women) Phumzile Mlambo–Ngcuka izjavila je da je unapređenje položaja žena u selu važno za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u Agendi 2030.

"Od ovogodišnjeg zasedanja očekujem da podelimo primere dobre prakse i iznedrimo rešenja za žene na selu koje predstavljaju višestruko diskriminisanu kategoriju žena", rekla je ona na svečanom otvaranju zasedanja Komisije UN za status žena.

Zorana Mihajlović je u Njujorku razgovarala i sa zvaničnicima Agencije UN za rodnu ravnopravnost o saradnji, podršci i novim projektima.

"Odličan sastanak sa UN Women koja je prepoznala Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i sve ono što Vlada i ovo telo čine u poslednjih par godina u oblasti rodne ravnopravnosti. UN Women je naš važan partner, razgovarali smo i o novim projektima i budućoj saradnji", izjavila je Mihajlović.

"Srbija je u svoj budžet uvela rodnu komponentu, što znači da svake godine u našim budžetima vodimo računa da novac koji se izdvaja koriste ravnopravno i muškarci i žene. Po tome smo prepoznati u celom svetu, predstavljamo tzv. studiju slučaja i danas sve države u svetu izučavaju šta je uradila Srbija", rekla je ona.

Janik Glemarek, koji je i pomoćnik generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, pohvalio je napore Srbije na unapređenju rodne ravnopravnosti.

"Ključ uspeha u rodnoj ravnopravnosti je koordiniran rad države i civilnog sektora i vi ste u tome dobar primer. Značajne rezultate ste postigli kroz rodno odgovorno budžetiranje, nove zakone u ovoj oblasti, ali i IPA program koji ste nedavno pokrenuli. UN Women će nastaviti da pruža podršku Koordinacionom telu, jer cenimo saradnju i partnerstvo u unapređenju rodne ravnopravnosti u Srbiji", rekao je Glemarek, pipe u saoopštenju Vlade Srbije.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma Politička zloupotreba istorije: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma

  Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte

  Tema broja: Ko je prvi počeo – Istoričari protiv revizionizma -- Politička zloupotreba istorije: Mora se razlikovati revizija od revizionizma, koji stvara sukobe između država, društva i naroda. Do revizionizma dolazi kada se deo događaja predstavi kao celina i iskoristi za stvaranje politički potrebne priče. Očigledan primer je vojno-policijska akcija “Oluja”, koja se različito tumači u Hrvatskoj i Srbiji upravo kroz delove događaja, tako da je u fokusu u Srbiji događaj nakon, a u Hrvatskoj pre “Oluje”. Piše: Ivana Pejčić

 • Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog Ukinuta prvostepena presuda žandarmima za napad na Andreja Vučića i Predraga Malog

  Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu kojom su sedmorica pripadnika Žandarmerije osuđena uslovno na šest do osam meseci zatvora jer su tokom Parade ponosa 2014. godine fizički napali braću tadašnjeg predsednika Vlade Srbije i gradonačelnika Beograda - Andreja Vučića i Predraga Malog i dvojicu pripadnika Vojske Srbije.

 • Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga Tači: Susret u nedelju je prvi sastanak finalne faze dijaloga

  Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas kako će sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem za vikend biti "prvi sastanak finalne faze dijaloga" o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i da je to jasno iz poziva visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast Šabić: Političari se menjaju kada dođu na vlast

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić poručio je danas u Novom Pazaru građanima i novinarima da koriste svoja prava i da insistiraju na njima do kraja.

 • Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje Dačić: Tači hoće da utvrdi granice jer one ne postoje

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas u Beogradu da kosovski predsednik Hašim Tači želi da utvrdi granice jer one "ne postoje".

 • Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara Sejdinović: Udruženja upoznata sa nekim detaljima istrage o nestanku novinara

  Predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Nedim Sejdinović izjavio je da su novinarska i medijska udruženja na današnjoj vanrednoj sednici Radne grupe za bezbednost novinara u Beogradu, upoznata s "nekim detaljima istrage" nestanka novinara Stefana Cvetkovića.

 • Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO Hodžaj: Stolica u UN uporedo sa formiranjem ZSO

  Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj izjavio je danas da će do formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) doći uporedo sa učlanjenjem Kosova u Ujedinjene nacije.

 • Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova Brnabić: Srbija neće dozvoliti izbacivanje Srba sa Kosova

  Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da se u međunarodnoj zajednici ne zna dovoljno o patnjama Srba sa Kosova i Metohije i ukazala na sve veći broj incidenata i napada na Srbe na tom području.

 • Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom Krivična prijava Zrenjaninaca zbog problema s vodovodom

  Građanska inicijativa iz Zrenjanina "Zajedno za vodu" koju čine organizacije građana i političke partije, predala je danas tamošnjem Višem javnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv "N.N. lica" zbog, kako se navodi, zloupotreba u vezi sa izgradnjom gradskog postrojenja za prečišćavanje vode.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side