15.09.2019 | 10:00h ► 12:54h Beograd

Mihajlović: Tradicija duga 135 godina obavezuje nas da železnicu vratimo u život građana i privrede

Mihajlović: Tradicija duga 135 godina obavezuje nas da železnicu vratimo u život građana i privrede Foto: Beta /MGSIS/ Mileta Mirčetić
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je svim radnicima železnice Dan železničara, koji se obeležava 15. septembra, a ove godine je 135. rođendan železnice u Srbiji, saopšteno je iz tog ministarstva.

U saopštenju se navodi da je Mihajlović čestitala Dan železničara "svima koji su nekada svojim znojem gradili pruge, koji su radili za železnicu".

"Čestitam i svim mladim ljudima koji danas deo železnice", kao i da je pozvala mlade ljude da se školuju i na saobraćajnim fakultetima "jer su nam stručnjaci potrebni kako bi železnica, u koju država ulaže milijarde evra zauzela mesto koje joj pripada", piše u čestitki.

Mihajlović je ocenila da se u "drugoj istoriji ne pamti se ovako snažna modernizacije železnice u Srbiji još od gradnja prvih pruga pre više od jednog veka" i dodala da su železnice u prethodnom periodu prošle krupne reforme bez kojih nije bio moguć dalji napredak, kao i da su ulaganja Vlade Srbije u železnicu premašila 4 milijarde evra.

"Srbija danas prvi put gradi brzu prugu od Beograda do Budimpešte za brzine vozova do 200 kilometara na čas, a u prethodnih pet godina obnovljeno 515 kilometara pruga na kojima vozovi dana saobraćaju brzinama od 100 kilometara na čas", naglasila je Mihajlović.

Ona je najavila da će do kraja naredne godine obiti obnovljeno oko 800 kilometara regionalnih pruga, od kojih je, kako je kazala "na mnogima železnički saobraćaj godinama i decenijama bio obustavljen".

Ona je istakla da je da je cilj vraćanje poverenja građana i privrede u železnicu, "da nam vozovi budu savremeni, stanice čiste i uredne i da srpske pruge ponovo budu deo mreže razvijenih evropskih saobraćajnica" i dodala da "ništa od toga nećemo uspeti ukoliko svaki radnik železnice ne da svoj maksimum".

"Železničari to znaju, prepoznaju naš napor i zato sam uverena da će svojim profesionalnim, predanim, odgovornim i stručnim izvršavanjem zadataka, kao i ljubavlju prema železnici kao što su to uvek i činili, dati svoj doprinos. Godine pred nama biće na čast i ugled železnici, na čast i ugled Srbije", navedeno je u pisanoj izjavi.

Dan železnice se slavi 15. septembra jer je tog dana 1884. godine uspostavljen redovan putnički železnički saobraćaj između Beograda i Niša na prvoj pruzi u Srbiji, izgradnja ovog "gvozdenog puta" pokrenula tada razvoj čitave Srbije.

 

Mihajlović osudila upad u Rektorat i blokadu zgrade

Zorana Mihajlović osudila je ;upad u zgradu Rektorata studenata koji se, kako je kazala, "predstavljaju kao članovi 'Jedan od pet miliona' i koji traže da zauzmu sedište Beogradskog univerziteta", saopšteno je danas.

Navodi se da je Mihajlović istakla da su Beogradski univerzitet i zgrada Rektorata otvoreni za sve studente i studentkinje i da "niko nema pravo da ga prisvaja, blokira niti zauzima i uzurpira".

"Svako od studenata i studetkinja ima pravo da iskaže svoj stav, ali nema pravo da blokira rektorat. Kao studentkinja i ja sam protestvovala po raznim pitanjima, ali nikad nismo zatvarali univerzitet", naglasila je Mihajlović.

Ona je istakla da je na Beogradskom univerzitetu diplomirala, magistrala i doktorirala, kao i da je "u zgradi Rektorata odbranila doktorsku disertaciju i dobila diplomu doktora ekonomskih nauka". "Zato smatram da niko nema prava da okupira zgradu Rektorata, jer pokazuje da na Beogradski univerzitet nije došao zbog znanja, već zbog nekih svojih političkih ciljeva", zaključila je Mihajlović.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side