Mihajlović: Srbija primer dobre prakse u svetu po primeni Akcionog plana za rodnu ravnopravnost
14.08.2020 Beograd

Mihajlović: Srbija primer dobre prakse u svetu po primeni Akcionog plana za rodnu ravnopravnost

Mihajlović: Srbija primer dobre prakse u svetu po primeni Akcionog plana za rodnu ravnopravnost Foto: Beta/Zoran Petrović
Srbija jedna je od četiri zemlje u svetu koje su prepoznate kao primeri dobre prakse kada je u pitanju praćenje sprovođenja i analiza uticaja primene Nacionalne stategije za rodnu ravnopravnost i pratećeg akcionog plana 2016-2020. za žene i devojčice, saopštilo je danas Кoordinaciono telo za rodnu ravnopravnost.


"Nema strateških dokumenata niti dobrih rezultata ako nemamo konkretne planove aktivnosti kojima ćemo definisane ciljeve ostvariti. Srbija kontinuirano ostvaruje napredak u rodnoj ravnopravnosti, o čemu nam svedoči i poslednji Indeks rodne ravnopravnosti po kojem smo za manje do tri godine značajno napredovali, rekla je predsednica Koordinacionog tela i potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović.

Ona je istakla da su dobra koordinacija i multisektorski pristup ocenjeni kao pozitivni, dok bi još trebalo da se radi na jačanju koordinacije na lokalnom nivou i finansiranju rodnih politika.

"Srbija je u međuvremenu uvela i rodno odgovorno budžetiranje, po čemu smo takođe prepoznati u svetu, kao i Zakon o planskom sistemu, koji onemogućava da se u akcionom dokumentu planira bilo koja aktivnost bez obezbeđenih finansijskih sredstava. Uverena sam da ćemo uz političku posvećenost i odličnu saradnju sa međunarodnim partnerima, kao što je i UN Women u Srbiji, nastaviti da ostvarujemo dobre rezultate u rodnoj ravnopravnosti", rekla je Mihajlović.

Nezavisna evaluatorska služba Ujedinjenih nacija (UN Women’s Independent-Evaluation and Audit Services) označila je Srbiju, Nepal, Jordan i Кolumbiju kao dobre primere rodno odgovornih evaluacija, i istakla koliko je važno da se evaluacije nacionalnih dokumenata sprovode i da budu vođene od strane države, navodi se u saopštenju Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side