14.11.2017 | 11:23h ► 18:09h Beograd

Mihajlović: Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja

Mihajlović: Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja Foto: Beta/Kabinet potpredsednice Vlade
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i ministarka u Vladi Srbije Zorana Mihajlović je danas izjavila da Srbija još nije rodno ravnopravna zemlja, ali da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci i da je Srbija po tom kriterijuma sada na 40. mestu u izveštaju Svetskog ekonomskog foruma.

"U posledenje četiri godine broj lokalnih samouprava u Srbiji koje su potpisale Evropsku povelju o rodnoj ravnopravosti povećan je sa četiti na 46", rekla je ona novinarima uoči konferencije "Lokalni mehanizmi za rodnu ravnopravnost".

Naglasila je da je Srbija jedina zemlja koja nije članica EU, a uvela je indeks rodne ravnopravnosti.

"U nekim oblastima Srbija je što se tiče rodne ravnopravnosti na višem nivou od zemalja regiona i nekih zemalja EU", rekla je Mihajlović navodeći da su najbolji rezultati u oblasti zdravstva i obrazovanja, a najlošiju na tržištu rada.

Izrazila je žaljenje što su žene u Srbiji najmanje za 30 odsto manje plaćene od muškaraca na istim poslovima.

"Danas u Srbiji među više od 160 čelnika lokalnih samouprava ima samo 10 žene i to nije dobro", kazala je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

Dodala je da je zastupljenosti žena veća na nivou Republike, nego na lokalnom novou, pa će jedna od tema današnje konferencije biti šta treba da se uradi da bude više žena ne samo na važnim mestima u javnoj upravi, već i u javnim preduzećima i da se podstakne rad preduzetnica.

Mihajlović je podsetila da se čeka usvajanje zakona o rodnoj ravnopravnosti i da je svaka lokalna samouprava dužna da ima svoj plan rodne ravnopravnosti i bar jednu osobu koja će se raditi na podsticanju rodne ravnopravnosti i stvaranju uslova za jače uključivanje žene.

"Srbija je prošle godne imala rodno odgovorno budžetiranje i nastavljeno s tim i u pripremama budžeta za narednu godinu. Sva ministarstva će morati da vode računa kada opredeljuju novac ko će biti krajni korisnik i u kojem procentu će biti zastupljene žene i muškarci. Taj sistem treba da primene i lokalne samouprave", kazala je predsednica Koordinacionog tela za rodu ravnopravnost.

 

Mihajlović: Izjava Izetbegovića pokuaj da se posvađa Srbija i BiH

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović ocenila je danas da je izjava člаnа Predsedsedništvа BiH Bаkirа Izetbegovićа još jedan u nizu pokušaja da "posvađa "Srbiju i BiH" i "izazove nove sukobe".

U juče objavljenom intervjuu za nemačku RTV "Dojče vele", Izetbegović je rekao da je, što se njega tiče, Kosovo do sada trebalo da bude priznato, ali da je za to potreban konsenzus na nivou BiH. Upitan da sa "Da" ili "Ne" odgovori da li će "BiH u jednom trenutku priznati Republiku Kosovo", Izetbegović je rekao: "Nadam se da da".

Zorana Mihajlović je dodala da je Izetbegovićeva izjava povezana sa "nedаvnom posetom turskog predsednikа Redžepа Tаjipа Erdogаnа Beogrаdu i novim odnosimа Srbije i Turske".

"Kаo dа se Izetbegović osetio ugroženim zbog dogovorа predsednikа Turske sа predsednikom Srbije Aleksаndrom Vučićem, nаčinom nа koji je turski predsednik bio primljen u Srbiji i porukаmа sаrаdnje koje je predsednik Erdogаn rekаo u Novom Pаzаru", ocenila je Mihajlović, a prenelo Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ministarka građevinarstva je navela dа se "Srbijа neće ponаšаti neozbiljno kаo (Bakir) Izetbegović, i da neće inicirаti sukobe sа susedimа".

"Srbija će ostаti doslednа u politici stаbilnosti regionа, kojа je preduslov zа ekonomsko jаčаnje svih nаših zemаljа i bolji život svih grаđаnа", kazala je Mihajlović.

 

Zorana Mihajlović: Nadležni rade svoj posao u slučaju nesreće na deonici Ub-Lajkovac

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović danas je, povodom pogibije jedne osobe u udesu na neotvorenom delu autoputa Ub - Lajkovac rekla da policija i tužilaštvo rade svoj posao i da će biti procesuirani odgovorni za tu tragediju.

"To je velika tragedija, svaki život koji se izgubi je velika tragedija. Nadležni organi, policija i tužilaštvo rade svoj posao. Zaštitna bankina teška 3,5 tona je tamo bila. Sačekaćemo da vidimo šta će reći nadležni organi, a svako ko je odgovoran, odgovaraće. Odgovornost uvek ima svoje ime i prezime", rekla je Zorana Mihajlović .

Ona je za Radio-televiziju Vojvodine kazala da je policija bila na licu mesta i da će tužilaštvo dobro analizirati sve činjenice, navodeći da neće sada da se izjašnjava o tome.

U saobraćajnoj nesreći na putu Ub - Lajkovac u nedelju oko 5.00 ujutro jedna osoba je poginula, a dve su povređene.

Zorana Mihajlović je kazala da taj deo autoputa jeste gotov, ali da nije u funkciji jer "ni napred, ni nazad" nema ništa, dodajući da je "to čuvena deonica - iz njive u njivu".

"Vrlo je dobro obeleženo to gradilište, stavljene su betonske bankine teške 3,5 tona... Da ipak sačekamo da vidimo šta će reći policija, i da vidimo kako je moguće da neko razbije betonske bankine, da li je to odgovornost Puteva, Koridora, ministra ili onih koji su upravljali vozilom", kazala je ona.

Ona je ocenila da je deonica Koridora 11 Ub - Lajkovac propala i dodala da je potpisala krivičnu prijavu tužiocu za organizovani kriminal protiv 14 lica, među kojima su bivši ministar Milutin Mrkonjić i predstavnici izvođača radova i nadzora.

"Milutin Mrkonjić se u toj krivičnoj prijavi našao jer ta deonica jedno vreme nije imala nadzor, to je bila odgovornost ministarstva koje raspisuje javni poziv ili imenuje nadzor, dakle dodatnu kompaniju koja treba da kontroliše izvođača", kazala je Zorana Mihajlović.

Navela je da je nemoguće da dve godine posle završetka jedne deonice ona toliko propadne da se mora praviti nova na četiri i po kilometara.

"Dakle, neko tu mora biti odgovoran", dodala je ona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
 • 14.11.2017, 11:46h Sveta (1)

  Rodna ravnopravnost se zasniva na jednakost u poslovima i u svim delatnostima. Ona žena koja želi stopostotnu ravnopravnost zašto ne ode da čisti ulice grada, da seče drva u šum, da bude radnik na groblju, da radi u rudničkoj jami,.... Lako je tražiti da budu zastupljene u skupštinama. E sada se postavlja pitanje šta će biti ako od 125 poslanica u toku godine ostane trudno 100 pa odu na trudničko bolovanje i tako prođu dve godine.... Od kako su žene počele da upravljaju državom smanjio se broj aktivnih mesnih zajednica, broj biblioteka, broj srpskih fabričkih hala... itd....

Pročitajte i...
 • Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen Miroslav Ivanović: Oliver je ubistvom politički uklonjen

  Brat ubijenog predsednika Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda " Olivera Ivanovića i sudija Apelacionog suda Kosova Miroslav Ivanović je ocenio da ne misli da je to ubistvo izvedeno "smišljeno, profesionalno i sa političkom pozadinom".

 • Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije Saša Janković: Vojvodina mora imati svaku vrstu autonomije

  Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Saša Janković izjavio je večeras u Novom Sadu da Vojvodina mora imati autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom planu."Vojvodina mora da ima autonomiju i na političkom, i na administrativnom, i na fiskalnom i na svakom drugom planu. Što je jača Vojvodina, jača je Srbija. Što je jača Srbija, jača je Vojvodina", rekao je Janković na tribini "Autonomija odlučivanja" koju je Pokret centra organizovao u hotelu "Fontana" u Novom Sadu.

 • Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova Novopazarski naprednjaci podržavaju Vučića po pitanju Kosova

  Gradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u Novom Pazaru pružio je danas punu podršku predsedniku Srbije i te partije Aleksandru Vučiću u, kako su saopštili, njegovim naporima za očuvanje mira i stabilnosti u južnoj srpskoj pokrajini i celoj zemlji.U saopštenju objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici novopazarskih naprednjaka se navodi da se Vučić "svim silama trudi da dođe do najprihvatljivijeg rešenja za srpski narod, naročito za Srbe na Kosovu i Metohiji".

 • Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije Savez za Srbiju: Sloboda medija je preduslov slobodne Srbije

  Budući Osnivači Saveza za Srbiju su na tribini o programu od 30 tačaka održanoj u Kraljevu kao najveće tačke neslaganja sa aktuelnim vlastima naveli slobodu medija i odnos prema Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju pokreta Dveri.Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić je ocenio da vlast "pritiska narod politikom siromaštva i gušenjem slobode" i dodao da proširenje EU nije nešto na šta Srbija može da utiče.

 • Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po Putnička vozila na prelazu Bogojevo između Srbije i Hrvatske čekaju sat i po

  Putnička vozila najduže čekaju na granici Srbije i Hrvatske.

 • Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića Đurić uputio otvoreno pismo Teodosiju zbog njegovog komentara na izjavu predsednika Vučića

  Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je otvoreno pismo episkopu raško-prizrenskom i kosovsko-metohijskom Teodosiju u kojem je naveo da ne može da prećuti na njegovu netačnu tvrdnju da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rečju ili delom zastrašio ili zastrašivao Srbe na Kosovu.

 • Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija Medijska udruženja: Zaustavite administrativno uznemiravanje medija

  Novinarska i medijska udruženja upitila su danas pismo međunarodnim organizacijama u kome skreću pažnju na selektivnu upotrebu pravnih mehanizama i zloupotrebu zakona od strane Poreske uprave, a s ciljem sprečavanja rada medija.

 • Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK Optužnice za manipulacije statusom veterana OVK

  Specijalni kosovski tužilac Eljez Bljakaj, pre nego što je podneo ostavku, podigao je optužnicu protiv visokih funkcionera nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) zbog manipulacijama statusom veterana, koja do sada nije predata sudu, objavio je portal koha.net.

 • Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu Tači pozdravio izjavu Angele Merkel o nepromenjivosti granica na Balkanu

  Kosovski predsednik Hašim Tači pozdravio je danas izjavu nemačke kancelarke Angele Merkel o tome da nema promena granica na Zapadnom Balkanu.

 • Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita Uhapšen lekar u Užicu zbog primanja mita

  Policija u Užicu uhapsila je D.A. (53), lekara specijalistu Opšte bolnice u Užicu, osumnjičenog za primanje mita, saopštilo je danas Ministarstvo unutrašnjih poslova.

 • Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi Intervju Milena Minja Bogavac: Cenzura jača teatar, cenzora slabi

  Fraza “daske koje život znače” nepogrešivo je primenljiva na celokupan rad Milene Minje Bogavac, ali tu je i pisanje i aktivizam i mnogo toga još kreativnog. Ove godine je prvi put dobila Sterijinu nagradu za najbolji savremeni dramski tekst za “Jami distrikt”, predstava “Smrt fašizmu: O Ribarima i Slobodi” premijerno je izvedena 9. maja na Dan pobede, a pre samo mesec dana prihvatila je izazov da bude direktorka Šabačkog pozorišta. O svemu tome i još ponečemu s Minjom Bogavac razgovarala je Gordana Nonin

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side