Mihajlović: Srbija 24. na svetu po rodnoj ravnopravnosti, lider u regionu
30.10.2019 Beograd

Mihajlović: Srbija 24. na svetu po rodnoj ravnopravnosti, lider u regionu

Mihajlović: Srbija 24. na svetu po rodnoj ravnopravnosti, lider u regionu Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da Srbija puno uradila u prethodnih pet godina u pogledu rodne ravnopravnosti i položaja žena, što pokazje indeks Žene, mir i bezbednost, po kojoj je na 24. mestu od 167 zemalja analiziranih u toj oblasti.

"Pred nama je još posla, posebno kada govorimo o ekonomskom osnaživanju žena, borbi protiv rodno zasnovanog nasilja i diskriminaciji", izjavila je Mihajlović koja je i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je rekla da je Srbija lider u regionu u ovoj oblasti, navodeći da je indeks pokazao da nijedna zemlja na svetu nije postigla sve kako bi žene živele bolje, ali evidentno je da postoji razlika među zemljama, saopšteno je iz Koordinacionog tela. 

Prema njenim rečima, napori Srbije su međunarodno prepoznati.

Potpredsenica Vlade posebno je dodala da moramo svi zajedno kao društvo da se borimo protiv stereotipa koji vladaju u društvu.

"Iako je sve više žena u političkom i poslovnom životu, rodni stereotipi i predrasude su, nažalost, prisutni", rekla je Mihajlović.

Od zemalja regiona, Hrvatska se nalazi na 32. mestu, Severna Makedonija na 37, Crna Gora na 40, BiH na 56. a Albanija na 57. mestu.

Najbolje zemlje za život žena su Norveška, Švajcarska i Finska.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side