16.01.2018 | 12:56h ► 13:58h Beograd

Mihajlović: Saradnja institucija neophodna za sprečavanje porodičnog nasilja

Mihajlović: Saradnja institucija neophodna za sprečavanje porodičnog nasilja Foto: Beta / Miloš Miškov
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da samo saradnjom institucija može da se spreči porodično nasilje i adekvatno pomogne ženama.

Mihajlović je posetila je sigurnu kuću u Leskovcu, koja je zahvaljujući sredstvima Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izgradila letnjikovac i igralište za decu, u cilju poboljšanja uslova socijalnog stanovanja u sigurnim kućama, saopštilo je kabinet potpredsenice vlade.

"Sigurna kuća u Leskovcu dobar je primer saradnje Centra za socijalni rad, policije i tužilaštva i jedino na taj način možemo uspešno da se borimo protiv ovog problema. Pored toga, važno je da žene ekonomski osnažimo, jer samo finansijski nezavisna žena je slobodna žena", izjavila je potpredsednica Vlade.

Ona je zahvalila direktoru Centra za socijalni rad, rukovodiocu i stručnom timu sigurne kuće na posvećenoj brizi o ženama i deci žrtvama nasilja, navodeći da samo koordiniranom saradnjom svih nadležnih institucija može adekvatno da se pomogne ženama i spreči dalje porodično nasilje.

"S obzirom na to da polovinu korisnika sigurnih kuća čine deca, odlučili smo da pomognemo da se u sigurnoj kući u Leskovcu izgradi igralište za decu žrtve porodičnog nasilja, kako bi ova deca imala jednake uslove za bezbednu igru kao svi njihovi vršnjaci i koliko je moguće bezbrižno detinjstvo", rekla je Mihajlović tokom posete.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, na inicijativu potpredsednice Vlade, obezbedilo je u 2017. godini 10 miliona dinara za podršku sigurnim kućama u Srbiji.

Projekat izgradnje letnjikovca i igrališta za decu žrtve porodičnog nasilja u sigurnoj kući u Leskovcu finansiran je sa 961.878 dinara.

 

Mihajlović: Leskovac primer u sprovodenju ozakonjenja

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas u Leskovcu da je taj grad primer efikasnog sprovođenja ozakonjenja nelegalno izgrađenih objekata i najavila da će njeno ministarstvo pomoći da se završi izgradnja obilaznice Leskovac, koja povezuje 200.000 građana u tri opštine Jablaničkog okruga.

"Leskovac je jedan od najboljih gradova u Srbiji u izdavanju građevinskih dozvola i u sprovođenju Zakona o ozakonjenju, gde je popisano blizu 60.000 objekata, uz podršku timova Ministarstva", rekla je Mihajlović na konferenciji za novinare u Leskovcu.

Ona je kazala da je za završetak obilaznice Leskovac, za koju je grad u eksproprijaciju uložio 98 miliona dinara, potrebno oko 195 miliona dinara i da je već urađena projektna dokumentacija koju je potrebno uskladiti sa Zakonom o planiranju i izgradnji.

Mihajlović je u Leskovcu uručila rešenje o ozakonjenju porodične kuće Ljubinki Đorđević, a privredniku Momi Iliću za ozakonjene objekte firme IGM mladost.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović zahvalio je ministarki i njenom timu na dobroj saradnji, i dodao da su i na današnjem sastanku postignuti dogovori koji će doprineti boljem životu građana Srbije.

Mihajlović je danas, zajedno s direktorima putarskih i železničkih preduzeća iz svog resora i saradnicima iz Ministarstva, održala prijem za građane Leskovca koji su imali prilike da joj postave pitanja i iznesu svoje probleme.

Tokom posete Leskovcu ona je održala odvojene sastanke s predsednikom Jablaničkog okruga Božidarom Stojiljkovićem i čelnicima lokalnih samouprava iz tog okruga i s gradonačelnikom Leskovca i njegovim saradnicima, a pre toga je obišla obilaznicu Leskovac, kao i sigurnu kuću u tom gradu.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli Skot: Srbija je na pogrešnoj strani istorije po pitanju krize u Venecueli

  Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je danas, povodom stava Beograda prema krizi u Venecueli, da je Srbija na pogrešnoj strani istorije.

 • Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod Dačić: Ako razgraničenje bude zvaničan predlog o tome će se izjasniti parlament i narod

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da razgraničenje sa Kosovom nije zvaničan predlog, nego ideja državnih zvaničnika i da će se ako postane zvaničan predlog naći pred Skupštinom Srbije i o njoj će odlučivati građani na referendumu.

 • U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte... U novom broju nedeljnika Novi magazin pročitajte...

  Tema broja: Srbija i svet -- Šta određuje, a šta će određivati (spoljnu) politiku Srbije? -- Zadatak za neko buduće rukovodstvo mogao bi da bude definisanje seta prioriteta, kojim bi se politika “prema regionu” odvojila od spoljne i na neki način normalizovala. Postavljena na principima dobrosusedskih odnosa, težila bi ostvarenju punog potencijala prekogranične saradnje, zajedničkih projekata, a sve u kontekstu članstva u EU. Ovde bi posebnu korist morale imati manjine. Marko Savković*

 • Direktor Železnica podneo ostavku Direktor Železnica podneo ostavku

  Generalni direktor Železnica Srbije Miroslav Stojičić podneo je ostavku na tu funkciju navodeći da je imao opstrukcije u radu i da je bio onemogućen da raspolaže imovinom tog preduzeća.

 • Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine Si pisao Vučiću: Spreman sam da vodimo strateško partnerstvo Srbije i Kine

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je pismo u kojem mu je predsednik Kine Si Đinping zahvalio na čestitki povodom kineske Nove godine i naveo da je spreman da ulaže napore da zajedno vode strateško partnerstvo dve zemlje ka većem napretku, saopšteno je danas iz Vučičevog kabineta.

 • Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja Tužba protiv rešenja Poverenika za informacije od javnog značaja

  Agencija za borbu protv korupcije zatražila je podnošenje tužbe protiv rešenja Povernika za informacije od javnog zanačaja kojim joj je naloženo da novinarki CINS-a omogući uvid u dokumente koje su politički subjekti koristili kаo sredstvа obezbeđenjа zа kredite i zаjmove u kаmpаnjаmа zа sve nivoe izborа 2012, 2014, 2016, 2017. i 2018. godine.

 • Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon Agencija: Vučić u kampanji Budućnost Srbije nije prekršio Zakon

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić aktivnostima u okviru kampanje "Budućnost Srbije" nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije, saopštila je danas Agencija.

 • Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja Analitičar: Nemoguće razgraničenje bez priznanja

  Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je nemoguće razgraničenje bez priznanja Kosova, navodeći da se teritorija jedne zemlje može menjati samo uz dopuštenje građana odnosno na referendumu i da je antiustavan način na koji je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopštio "zvaničnu poziciju Srbije" u dijalogu sa Prištinom.

 • Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo Srbiji će, ovim tempom, biti potrebno 40 godina da iskoreni siromaštvo

  Srbija je zemlja društvene nejednakosti i ovim tempom biće potrebno 40 godina da u njoj bude iskorenjeno siromaštvo, rečeno je danas na tribini "Pravda se ne dobija na poklon, ona se osvaja".

 • Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU Šreder: Realno je da Srbija do 2025. uđe u EU

  Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder izjavio je da je realno da Srbija do 2025. uđe u Evropsku uniju i da je uveren da će Priština morati da ukine takse na srpske proizvode.

 • Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu Potpisivanje Sporazuma sa narodom i na protestu u Novom Sadu

  Učesnici protesta "Jedan od pet miliona" u Novom Sadu imaće priliku da u petak tokom protesta potpišu dokument koji je nazvan "Sporazum sa narodom", a koji su pripremile opozicione političke partije i organizacije na poziv organizatora i učesnika protesta u Beogradu.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side