19.09.2019 Beograd

Mihajlović: Romkinje su najosetljivija grupa, nulta tolerancija za sve oblike nasilja

Mihajlović: Romkinje su najosetljivija grupa, nulta tolerancija za sve oblike nasilja Foto: Beta / Kabinet potpred. Vlade / M. Mirčetić
Vlada Srbije jasno je opredeljena da učini da građani i građanke, bilo kog pola, nacionalnosti ili dobi, žive u društvu bez nasilja, jer je cilj nulta tolerancija za sve oblike diskriminacije i nasilja", rekla je danas potpredsenica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Ona je, otvarajući regionalnu konferenciju "Ujedinjeno za zaustavljanje nasilja prema ženama" u Beogradu, rekla da je "statistika porazna kada je reč o položaju Romkinja u društvu, ali da to ne znači da treba da budemo obeshrabreni i ne učinimo sve da stanje popravimo".

"Romkinje su jedna od najosetljivijih grupa u društvu. Važno je što smo danas za stolom svi, država i nevladin sektor, ali i naši međunarodni partneri, jer ovo nije problem jedne vlade i jedne organizacije. Svakodnevna borba, kontinuiran rad i koordinacija ključni su u rešavanju problema", rekla je ona.

Dodala je da su jedan od najvećih problema romskih žena dečji i rani brakovi i da će država izmeniti Porodični zakon kako bi ovaj problem suzbila.

"Važno je i da radimo na promeni svesti opšte populacije, da ukažemo da ovo nije pitanje tradicije i kulture, već ozbiljno kršenje ljudskih prava i vid zloupotrebe devojčica", rekla je Mihajlović.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Mateja Norčić Štamcar ukazala je na to da su Romi i Romkinje najveća manjina u Evropi i najviše diskriminisana.

"Evropska unija nastaviće da podržava napore Vlade Srbije u unapređenju položaja romske zajednice. Do sada smo uložili 11 miliona evra, a do kraja godine uložićemo još 20 miliona evra na programe koji u fokusu imaju upis novorođene dece u matične knjige, rešavanje stambenog problema, zapošljavanje i stipendiranje dece", rekla je ona.

Slavica Vasić iz Romskog ženskog centra Bibija rekla je da se "ova organizacija poslednjih 20 godina trudi da bude glas Romkinja u Srbiji i da je važno da se udruženim snagama suprotstavimo rešavanju problema romskih žena".

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side