Mihajlović: Prvi avio-letovi 21. maja, putnici da se pridržavaju svih mera
16.05.2020 | 12:40h ► 14:00h Beograd

Mihajlović: Prvi avio-letovi 21. maja, putnici da se pridržavaju svih mera

Mihajlović: Prvi avio-letovi 21. maja, putnici da se pridržavaju svih mera Foto: pixabay.com
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da će prvi avio-letovi posle ukidanja vanrednog stanja biti organizovani 21. maja, pet letova za Frankfurt i Cirih.


Ona je za TV Prva rekla danas da avio-saobraćaj nigde u Evropi nije normalizovan, da to nisu redovne linije, već da će služiti za prevoz građana koji žele da se vrate u Srbiju.

Mihajlović je dodala da će strani državljani koji dolaze u Srbiju morati da imaju negativan PCR test ne stariji od 72 sata, a da državljani Srbije ili oni koji imaju boravište u zemlji ili moraju da imaju negativan PCR test ili da idu u samoizolaciju.

"Za naše državljane ostavili smo mogućnost da i ako odu u samoizolaciju, mogu da urade test u referentnoj laboratoriji i da, ako je negativan, prekinu samoizolaciju. Naravno, svi će morati za vreme putovanja da nose maske, i da se pridržavaju i svih drugih procedura”, rekla je Mihajlović.

Govoreći o drumskom saobraćaju, ona je dodala da je prethodnih meseci pitanje prelaska granica bilo regulisano posebnim odobrenjima komisije Vlade, a da će relaksiranje mera u toj oblasti biti vršeno u dogovoru sa lekarima.

Mihajloviće je rekla da će svakako za ulazak u Srbiju morati da se uradi odgovarajući test, i da se ti testovi rade u zemljama iz kojih se dolazi, jer je potrebno određeno vreme da se dobiju rezultati.

Takođe je navela da će se voditi računa i o tome da mogu da putuju i ljudi sa manjim primanjima ili bez primanjima, pa će plaćanja testa biti oslobođeni studenti i nezaposleni, dok će deca do 12 godina biti oslobođena bilo kakve vrste testova.


Ministarka najavila pomoć države Er Srbiji

Avio-kompaniji "Er Srbija", čiji su gubici iznad 40 miliona evra, država će pomoći, najavila je danas resorna ministarka Zorana Mihajlović.

Ona je za TV Prva ocenila da je "Er Srbija" "dovoljno elastična da može da se prilagodi", dok su, kako je rekla, mnoge velike inostrane kompanije pred bankrotom, a gubici u evropskom vazdušnom saobraćaju veći od 160 milijardi evra.

"Er Srbija" je "mala, nije zadužena, ima 20 aviona... a država je tu da stvori uslove da ona radi", rekla je ministarka.

Podsetila je da je ta kompanija tokom vanrednog stanja u Srbiji zbog pandemije, dovozila iz inostranstva građane koji nisu mogli sami da se vrate, i medicinsku opremu.

Vlada Srbija će razgovarati o nabavci novih aviona, najavila je ministarka, uz ocenu da je "sada dobar trenutak za to" i da "Er Srbija" može "dodatno da napreduje".

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side