14.02.2018 | 09:13h ► 11:25h Beograd

Mihajlović: Loši slogani o rađanju dece, promašena tema

Mihajlović: Loši slogani o rađanju dece, promašena tema Foto: Novi magazin / Ivan Šepić
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović je danas kritikovala tek objavljene slogane za akciju podsticanja rađanja.

Ocenila je da su članovi komisije Ministarstva kulture i informisanja Srbije koji su birali slogane za akciju podsticanja rađanja, "promašili temu" i da "nisu dovoljno sagledali čitavu sliku problema nataliteta".

"Većina izabranih slogana u ovoj akciji jednostavno stavlja obavezu ženama, tačnije imperativ da rađaju decu što, uverena sam, može samo da izazove kontraefekat", rekla je Mihajlović, koja je i članica Vladine komisije za populacionu politiku, a saopštio je njen kabinet.

Dodala je da je ona "nekoliko puta upozoravala da niko nema pravo da naređuje ženama da rađaju, niti da krivi žene za stopu nataliteta i da ih doživljava kao nekakve mašine za rađanje".

Ukazala je da su slogani "Dosta reči, nek zakmeči" i "Rađaj, ne odgađaj" uvredljivi za žene, javno ih sramote i pokazuju veliko nerazumevanje uloge žena u Srbiji i u populacionoj politici, kao i neshavatanje razloga zbog kojih u Srbiji treba da se rađa više dece što je "isprepletano i sa uslovima u našem zdrastvu, obrazovanju, medijima, ali sa kulturnim životom naše zemlje", rekla je Mihajlović.

Ministarstvo kulture i informisanja izabralo je šest "najboljih slogana" za kampanju promocije mera populacione politike. Prvo mesto dele slogani "Ljubav i beba, prvo što nam treba" i "Rađaj, ne odgađaj", a drugo mesto "Mama - neću sama, tata - hoću brata" i "Dosta reči, nek zakmeči".

Na trećem mestu su slogani "Čuda se ne dešavaju, čuda se rađaju" i "Nek se deca rađaju i lepe stvari događaju".

Liberalno-demokratska partija (LDP) je u utorak saopštila da mere populacione politike u Srbiji ne smeju biti samo "amaterski marketing" kojim Ministarstvo kulture i informisanja "pokušava da naredi ženama šta da rade sa sopstvenim telom".

Nagrada "za besmislene slogane", među kojima se kao "najsramniji ističe prvonagrađeni poklič 'Rađaj, ne odgađaj!' " koji država nagrađuje sa 150.000 dinara, primer su ne samo rasipanja novca, nego i nemanja konkretne strategije i mera za porodičnu i populacionu politiku, smatra LDP.

LDP je ocenila da je to zabrinjavajući zaokret ka restriktivnim merama, svaljivanje krivice i odgovornosti za nizak natalitet isključivo na ženu, žigosanje žena koje se školuju i rade pre zasnivanja porodice ("odgađaju") i da ta kampanja predstavlja suštinsko i nedopustivo mešanje države u najintimnije polje egzistencije žena.

 

Posle Vučićeve posete očekujem bolji život Srba u Hrvatskoj

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukutre Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su "dijalog, odgovornost i snaga koju je pokazala Srbija", "najviši dometi" sinoć završene zvanične posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Zagrebu, i da posle te posete očekuje "bolji život" Srba u Hrvatskoj.

"Najvažnije je što je predsednik Srbije bio u Zagrebu i Hrvatskoj - to je državnički put, i rezultat racionalne i odgovorne politike, važan za razvoj Srbije i stabilnost regiona", rekla je za Radio-Televiziju Srbije (RTS) Zorana Mihajlović koja je bila u Vučićevoj pratnji.

Ona je kazala da se "nije osećala prijatno" kada je stigla u Zagreb, zbog tenzija koje su prethodile poseti i incidentima u tom gradu.

"To nije bilo specijalno preterano, ali se nadam da se takve stvari više neće ponovoiti. Sigurna sam da takva atmosfera naće biti u Srbiji", kazala je Mihajlović pvodom toga što je Vučić pozvao u posetu predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović.

Mihajlović smatra da će u odnosima Srbije i Hrvatske "uvek biti šumova i sitnih političkih interesa" jer zvaničnici Srbije i Hrvatske nemaju isto mišljenje o zajedničkoj prošlosti, ali se slažu da su neophodni bolja saradnja i povezivanje u interesu budućnosti.

"Ne treba da zaborivmo prošlost, ali važna je srpska zajednica u Hrvatskoj, važno je da se naši ljudi osećaju sigurnije", ukazala je ministarka.

Podsetila da se u Zagrebu razgovaralo o rekonstrukciji železničke pruge Beograd-Zagreb i da će za dve nedelje u Beogradu biti potpisan protokol o tom projektu.

"Sad se putuje sedam sati od Beograda do Zagreba, sa srpske strane jedan deo pruge smo rekonsturisali i Srbija bi trebalo da investira još 250 miliona evra u rekonstrukciju pruge", rekla je Mihajlović i dodala da je u Zagrebu dogovoren i zajednički nastup za konkurisanje za sredstva EU za taj posao.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side