Mihajlović podržala predlog da na listama kandidata za izbore bude 40 odsto žena
06.02.2020 Beograd

Mihajlović podržala predlog da na listama kandidata za izbore bude 40 odsto žena

Mihajlović podržala predlog da na listama kandidata za izbore bude 40 odsto žena Foto: Beta/MSGI/Mileta Mircetic
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović podržala je danas predlog da na listama kandidata za republičke i lokalne izbore bude 40 odsto žena.


Mihajllović je ocenila da je to važan korak za veće učešće i jačanje uticaja žena u političkom životu u Srbiji.

"Srbija je i sada u Evropi, prema Indeksu rodne ravnopravnosti, prepoznata po dobrim rezultatima u uključivanju žena u politički život, a žene obavljaju i neke od najodgovornijih državnih funkcija, uključujući funkcije predsednice Vlade, predsednice Narodne skupštine, guvernerke Narodne banke Srbije, potpredsednice Vlade i ministarki", rekla je Mihajlović, navodi se u saopštenju Vlade.

Kazala je da je inicijativa poslanice Gordane Čomić da se izmene odredbe Zakona o izboru narodnih poslanika i Zakona o lokalnim izborima još jedan važan korak u osvajanju većeg prostora za žene u politici i njihovom većem uticaju u institucijama u kojima se donose najvažnije odluke.

"Borba za osvajanje veće rodne ravnopravnosti je pitanje koje treba da ujedinjuje političke aktere bez obzira na druge političke razlike. Drago mi je da smo na ovom primeru, prihvatanjem inicijative koja dolazi od predstavnika opozicije u parlamentu, pokazali smo da je moguće ostaviti te razlike po strani i podržati rešenja koja predstavljaju zajednički interes, jer će doprineti boljem položaju žena u našem društvu", rekla je Mihajlović.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side