11.12.2017 Beograd

Mihajlović: Otvaranje dva poglavlja znači da Srbija primenjuje standarde EU

Mihajlović: Otvaranje dva poglavlja znači da Srbija primenjuje standarde EU Foto: Beta / Mileta Mirčetić
Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je otvaranje još dva poglavlja u pregovorima sa EU potvrda puta Srbije ka članstvu u toj zajednici i primene njenih standarda.

Srbija će danas na međuvladinoj konferenciji Srbija-EU u Briselu otvoriti pregovaračka poglavlja - 6 i 30, o pravu privrednih društava, odnosno o ekonomskim odnosima sa inostranstvom.

Na pitanje novinara da kakav će posle otvaranje poglavlja 30 biti status sporazuma o slobodnoj trgovini koje Srbija ima sa Rusijom, Kinom i Turskom, ona je kazala da to ne znači da će oni odmah biti ukinuti iako se u nekim članovima ne podudaraju sa zakonodavstvom EU.

Kako je objasnila, do trenutka dok Srbija ne postane članica EU mora da nađe način da primenjuje sve što je dobro i u njenom interesu, a odnosi se na ekonomiju, rast izvoza i bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Ministarka pravde Nela Kuburović navela je da otvaranje dva poglavlja pokazuje da su reformski koraci koje je Srbija preduzela bili zadovoljavajući.

Prema njenim rečima poglavlje 23, koje se odnosi na vladavinu prava, najvažnije je jer se poslednje zatvara i sve reformske aktivnosti u drugim poglavljima meriće se onim što će se ostvariti kroz poglavlje 23.

"Da je nedostatak reformi pravosuđa bio kočnica za otvaranje većeg broja poglavlja verujem da danas ne bi imali ni otvaranje ova dva pogavlja", rekla je Kuburović.

Ona je istakla da će Srbija nastaviti da preduzima sve mere u vezi sa akcionim planom koji se odnosi na poglavlje 23.

"Ne bežimo od toga da postoje zastoji u određenim aktivnostima ali zato i radimo na reviziji akcionog plana i verujemo da ćemo sve aktivnosti sa kojima smo imali zastoj u ovoj godini ispuniti u prva dva kvartala u 2018. godine", kazala je Kuburović.

Predsednik Upravnog odbora Američke privredne komore u Srbiji (AMĆam) Zoran Petrović ocenio je kao izuzetno za srpsku ekonomiju to što se otvaraju dva nova poglavlja sa EU.

"Put ka Evropskoj uniji važan je za domaći biznis koliko i makroekonomska stabilnost", kazao je on istakavši da svaki napredak u odnosima EU i Srbije raduje.

Doda je to znači da tokom puta ka EU Srbija treba da prihvati najbolje međunarodne standarde i da napredak bude dinamičan, a ono što se usvoji da bude primenjeno u praksi.

autor: JU izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side