Mihajlović osudila poređenje žena s kravama na televiziji s nacionalnom frekvencijom
09.08.2020 Beograd

Mihajlović osudila poređenje žena s kravama na televiziji s nacionalnom frekvencijom

Mihajlović osudila poređenje žena s kravama na televiziji s nacionalnom frekvencijom Foto: Novi magazin/ Ivan Šepić
Potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Кoordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović, ocenila je danas kao "krajnje neprimeren i uvredljiv" prilog u jutarnjem programu televizije "Hepi", s nacionalnom frekvencijom, u kojem se porede lečenje steriliteta žena i krava.

Njen kabinet je saopštio da je Mihajlović rekla da "bez namere da komentariše proces osemenjavanja krava - što je i bila tema tog TV priloga, ne može a da kao žena ne osudi analogiju koju je autor priloga napravio s trudnoćom i reprodukcijom kod žena".

"Neprimereno, neprofesionalno, uvredljivo i praćeno neznanjem o humanoj medicini i ženskom telu", rekla je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade rekla je da svi učesnici u javnom životu, a posebno oni koji imaju prostor u medijima s nacionalnom frekvencijom, moraju biti svesni odgovornosti za svoje reči.

"U vremenu kada se borimo da se položaj žena u našem društvu poboljša, da edukujemo građane i građanke o rodnoj ravnopravnosti, potrebi da poštujemo jedni druge, ali i o važnosti podizanja nataliteta, pojave se ovakvi slučajevi koji lekare, ginekologe, upućuju na Veterinarski fakultet da se poduče kako da efikasnije obavljaju posao za koji se godinama predano školuju, a žene se porede s kravama", kazala je Mihajlović.

Ona je dodala da je to "uvredljivo i ponižavajuće za sve žene koje žele, a nije im lako da postanu majke".

Televizija "Hepi" jutros je emitovala prilog u kojem su veterinarski zahvati za osemenjavanje karava, upoređeni s medicinskom procedurom sa ženama. 

Objašnjavajući lečenje steriliteta krava, novinar koji je radio prilog, naveo je da bi sličan princip mogao da se primeni na žene, jer bi bilo - jeftinije.

To pređenje žena i krava je izazvalo mnogobrojne komentare u medijima i na društvenim mrežama.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side