Mihajlović: Omogućiti Romima školovanje, zdravstvenu zaštitu i posao
24.10.2019 Beograd

Mihajlović: Omogućiti Romima školovanje, zdravstvenu zaštitu i posao

Mihajlović: Omogućiti Romima školovanje, zdravstvenu zaštitu i posao Foto: Beta/MSGI/Mileta Mircetic
Predsednica Koordinacionog tela za praćenje realizacije Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji Zorana Mihajlović kazala je danas da je neophodno omogućiti svim Romima i Romkinjama jednake uslove da se razvijaju, obrazuju, zapošljavaju i žive kao i svi ostali građani Srbije.

"Omogućiti Romima i Romkinjama jednake uslove da se razvijaju, obrazuju, zapošljavaju i žive kao svi ostali građani Srbije za nas je važno, ne zbog ulaska u Evropsku uniju i otvaranja poglavlja, već zbog razvoja Srbije, privrednog razvoja i težnje da svi naši građani žive dobro, kvalitetno i po evropskim standardima", istakla je Mihajlović.

Ona je na svečanosti povodom početka pilot-projekta saradnje sa odabranim gradovima i opštinama, u okviru GIZ-ovog projekta "Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji" istakla da je Vlada Srbije opredeljena da inkluzija romske zajednice "ne bude samo priča, ideja i želja".

Mihajlović je dodala da je taj projekat posebno važan jer je neophodno da se, kako je istakla, svi više potrudimo da se sve mere i akcioni planovi sprovode na lokalnom nivou, te da će Vlada Srbije i Koordinaciono telo nastaviti da se time bave u saradnji sa međunarodnim partnerima kao što je GIZ.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić rekao je da Grad sprovodi politike Vlade Srbije kada su inkluzija i integracija romske zajednice u društvo u pitanju.

"Posebno smo fokusirani na oblasti poput socijalne zaštite i dobijanja ličnih dokumenata, zapošljavanje, stambeno zbrinjavanje i zdravstvenu zaštitu. Način na koji pomažemo marginalne grupe pokazuje koliko smo kao društvo socijalno odgovorni", rekao je Radojičić.

Ambasador Nemačke u Srbiji Tomas Šib istakao je da je integracija marginalizovanih grupa značajan stub nemačko-srpske saradnje i da će GIZ nastaviti da podržava koordinacione mehanizme Vlade u tom poduhvatu.

"Značajan uslov za socijalnu inkluziju Roma i Romkinja su dobro funkcionišuće državne strukture. Nastavićemo da podržavamo Vladu Srbije, a posebno nam je drago da je 15 opština i 12 gradova koji pokazuju veliki angažman i rad u ovoj oblasti", rekao je Šib.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side