Mihajlović: Neka sam konfliktna, ali ne tolerišem javašluk
26.09.2014 Beograd

Mihajlović: Neka sam konfliktna, ali ne tolerišem javašluk

Mihajlović: Neka sam konfliktna, ali ne tolerišem javašluk Foto: Tanjug
Ministarka saobraćaja i građevine i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović rekla je da veruje da ima onih kojima ona smeta u energetici, ali da se na to nije obazirala ni ranije, a neće ni danas.

"Moja briga nisu oni, već Srbija i njeni građani. Kao odgovoran političar koji građanima želi dobro, kao potpredsednik Vlade, ali i kao ekspert sa više od 20 godina rada u energetici, govorim i o problemima u tom sektoru, jer ne mogu da se pravim da ih ne vidim", rekla je Mihajlović za "Danas".

Ona je navela i da svakodnevno upozorava na probleme iz svog sektora - na prazna gradilišta i kašnjenje u realizaciji projekata, na zloupotrebe u izdavanju transportnih dozvola, na probleme sa nelegalno izgrađenim objektima koje godinama nijedna inspekcija nije smela da obiđe.

Na ocenu da je, zato što proziva direktore javnih preduzeća i sadašnje i bivše kolege ministre, mediji proglašavaju konfliktnom ličnošću, Mihajlović je rekla:

"Ako mislite da treba da okrećemo glavu od problema, ćutimo i tolerišemo nerad i javašluk, onda sam saglasna i sa tim da me etiketiraju kao konfliktnu ličnost. Moj motiv zbog koga se bavim politikom nije da se okitim titulom potpredsednika Vlade i ministra, već da sa te pozicije nešto uradim za svoju zemlju, da ubrzam i završim neke projekte i doprinesem da građani žive bolje".

Prema njenim rečima, Vlada će učiniti sve da naredne zime imamo dovoljno energenata.

"Mi nismo mogli da sprečimo katastrofalne poplave koje su nas zadesile, niti da utičemo na sukobe u Ukrajini. Ali, mogli smo da gradimo nove energetske kapacitete prethodnih 30 godina i da brže reagujemo na događaje koji su nas zadesili", rekla je ministarka.

"Srbija preko dve decenije uvozi struju umesto da gradi nove energetske objekte. Ako cela Evropa razmišlja o energetskoj bezbednosti, ne vidim razlog da o tome ne misli i Srbija, posebno što je mnogo siromašnija nego Evropa, i daleko energetski nebezbednija od Evrope. Kao odgovoran čovek mislim da se mora voditi računa o cenama i novcu koji ova država treba da plati da bi imali energente", kazala je Mihajlović.

Na pitanje da li je tačno da biznismen Milan Beko od ponedeljka preuzima Železnice Srbije, Mihajlović je rekla da kao predsednik Kadrovske komisije Vlade, takav predlog nije videla i zbog toga o njemu ne može ni da se izjašnjavam.

"To što se neko pominje u medijima ili što bi nešto želeo, ne znači da će se to i desiti", kazala je ona.

Na pitanje koji je razlog da prilikom izmene uredbe o drumskom prevozu nisu konsultovana poslovna udruženja prevoznika, ona je odgovorila:

"Čim smo se dotakli načina izdavanja međunarodnih transportnih dozvola i počeli da uvodimo red, doživela sam da meni i mojim saradnicima stižu pretnje. To dovoljno govori kakvo smo stanje zatekli".

"Verujem da će tužilaštvo imati ozbiljan posao da ispita šta su u prethodnom periodu radili prevoznici, a šta pojedinci zaposleni u ministarstvu. A rađeno je svašta, od toga da se dozvole prijave kao izgubljene, a da na drugoj strani budu preprodate i falsifikovane, do zadržavanja dozvola bez ikakve potrebe, dok su drugi prevoznici bili potpuno blokirani. Taj deo smo ostavili tužilaštvu", navela je ministarka.

"Ono što mi trenutno radimo jeste da uvedemo red u ovu oblast, bilo da je u pitanju razduživanje dozvola, ili raspodela tri odsto dozvola na koju ima pravo ministarstvo. Svesna sam da nekima više odgovara da vlada haos, ali takve stvari se jednom moraju preseći. Mi smo to uradili i sad nema nazad", rekla je Mihajlović.

autor: VV izvor: Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 26.09.2014, 11:58h Miloslav

    Nije mi jasno šta ona stalno zabada nos u tuđi resor. To je, u najmanju ruku, nekorektno. A dok je bila ministarka energetike, najveći domet joj je račun za struju na dve strane. Vučić bi stvarno nešto trebao da preduzme, ako sme.

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side