Mihajlović najavila donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti
03.06.2019 Beograd

Mihajlović najavila donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti

Mihajlović najavila donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović razgovarala je danas s direktorkom Kancelarije za ljudska i manjinska prava, Suzanom Paunović o primeni Konvencije o eliminisanju svih oblika diskriminacije nad ženama (CEDAW konvencija), u kojoj za Srbiju ima 28 preporuka, saopšteno je posle sastanka.

Mihajlović je zahvalila Kancelariji za ljudska i manjinska prava na svemu što rade u toj oblasti, istakavši da je zajednički cilj borba za društvo u kojem niko ne trpi diskriminaciju, saopštilo je Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

"Razgovarale smo kako da zajedničkim aktivnostima doprinesemo realizaciji preporuka CEDAW komiteta i šta je potrebno da učinimo da se diskriminacija u društvu smanji. Važno je da u ceo proces uključimo i organizacije civilnog društva i da zajedničkim naporima menjamo tradicionalne pristupe i razmišljanja" o rodnoj ravnopravnosti, rekla je ona. 

Istakla je da je Komitet prepoznao mnoge rezultate koje je država postigla, pre svega u institucionalnom i zakonodavnom okviru, ali da je neophodno dodatno uložiti napore kako bi se cilj postigao.

"Čeka nas donošenje novog zakona o rodnoj ravnopravnosti, veoma važnog u ovoj oblasti. Takođe, uloga medija prepoznata je kao značajna, da budu više uključeni u ovu zajedničku borbu, i pre nego što se diskriminacija desi", rekla je ona.

Mihajlović je dodala i da je rodna ravnopravnost prepoznata i u izveštaju Evropske komisije, kako kroz rad Koordinacionog tela, tako i kroz Indeks rodne ravnopravnosti, s obzirom na to da je Srbija jedina zemlja van EU koja je uvela te evropske standarde.

Suzana Paunović je istakla da je Srbija dobila 28 preporuka CEDAW komiteta koje treba da realizuje do 2021. godine. 

"Danas sam ih uručila potpredsednici Vlade, jer samo zajedno, uključujući sve resore izvršne vlasti, ali i jedinice lokalne samouprave i civilni sektor, možemo uspešno završiti posao. Saglasile smo se da je ključ dobra intersektorska saradnja. Preporuke ćemo uputiti i Narodnoj skupštini i biće prevedene na sve manjinske jezike", rekla je ona. 

Paunović je objasnila da se ključne preporuke CEDAW komiteta odnose na prevenciju i zaštitu od diskriminacije, posebno kod višestruko diskriminisanih grupa žena.

"Akcenat je stavljen i na položaj žena na selu, nastavak ekonomskog osnaživanja žena, dodatnim istraživanjima i poboljšanju statistike. Na najvećem broju preporuka država već radi, nismo dobili kritike, već je ukazano na to da pojačamo napore i da nas ohrabruju u dostizanju ciljeva", rekla je ona.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 4.06.2019, 17:02h Kako lepo rečeno, zaista krasno... (1)

    "... Važno je da u ceo proces uključimo i ORGANIZACIJE CIVILNOG DRUŠTVA..." ...- Da, baš lepo rečeno i na finom mestu sa divnim ambijentom. Ove imaju i naziv NEVLADINE ORGANIZACIJE. I tako ih često srećemo u medijima i govorima političara - kada su s ovim drugim nazivom (razume se, najčešće sa epitetom "strani plaćenici", ili "plaćenici stranih ambasada" - naravno, zna se čijih).

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side