12.07.2017 | 19:36h ► 20:45h Beograd, Trst

Mihajlović: Ukloniti transportne barijere među zemljama zapadnog Balkana

Mihajlović: Ukloniti transportne barijere među zemljama zapadnog Balkana Foto: Beta, Kabinet potpredsednice
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Zorana Mihajlović založila se danas u Trstu za uklanjanje svih transportnih barijera između zemalja zapadnog Balkana.

"Nefizičke barijere i zadržavanje robe na graničnim prelazima su problem na kojem se mora raditi", rekla je ona na sastanku s ministrima saobraćaja zapadnog Balkana s kojima je razgovarala i o bezbednosti u saobraćaju.

Mihajlović je rekla i da je Ugovor o transportnoj zajednici velika prilika za sve zemlje potpisnice i mogućnost da se unaprede investicije u saobraćajnu infrastrukturu i napravi jedinstveno tržište.

Ona je naglasila i da je to prilika za obezbeđivanje većeg stepena bezbednosti u saobraćaju, čemu je, kako je navela Srbija veoma posvećena, saopštilo je srpsko resorno ministarstvo.

Rekla da zemlje imaju različite nivoe razvijenosti infrastrukture, pre svega puteva i pruga, a sa druge strane isti cilj - bolji životni standard za svoje građane.

Prema njenim rečima, zato je potrebno razvijati infrastrukturu i povezivati se sa regionom.

"Zajedno moramo razmisliti i kako da implementiramo zakone EU u ovoj oblasti i da postanemo konkurentno transportno tržište, da ulažemo više u infrastrukturu", rekla je Mihajlović.

Ona je, govoreći o bezbednosti u saobraćaju, predložila zemljama da formiraju telo na ministarskom nivou koje će se baviti tim pitanjem, poput tela koje je formirano u Srbiji 2014.

Sastanku je prisustvovala i Evropska komesarka za transport Violeta Bulc, koja je istakla je da je nakon potpisivanja Ugovora, potrebno dalje razvijati saobraćajnu infrastrukturu, navodi se u saopštenju.

Ukazala je istovremeno i na značaj bezbednosti na putevima.

Ministri regiona su se složili da je neophodno raditi na infrastrukturnim projektima, graditi i održavati puteve, jer to znači i veći stepen bezbednosti za vozače.

 

MUP hitno da obezbedi centre za socijalni rad

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović apelovala je danas na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) da se pobrine za bezbednost u centrima za socijalni urad.

Mihajlović je povodom ubistva žene i deteta u Centru za socijalni rad u Rakovici, zamolila i pozvala MUP da hitno obezbedi sve Centre sa socijalni rad, osigura roditelje koji dolaze u te službe, i zaposlene.

Mihajlović, koja je i potpredsednia vlade, istakla je da je nedopustivo da bilo ko može da ušeta u neku instituciju za socijalnu pomoć i ugrozi živote drugih ljudi, saopšteno je iz njenog kabineta.

"Nakon ubistva žene u Centru za socijalni rad u Novom Beogradu i sada posle ovog stravičnog zločina u Rakovici neophodno je urgentno povećati bezbednost centara za socijalni rad", istakla je ona.

Prema njenim rečima, potrebno je i da Centri za socijalni rad detaljnije procenjuju svaki pojediinačni slučaj nasilja u porodici.

"Ovakav zločin više nikada ne sme da se ponovi", istakla je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

Dodala je i da je nasilje nad ženama problem čitavog društva i da se "bez koordinacije svih institucija, ali i angažovanja nevladinog sektora, medija i svih građanki i građana Srbije", ne može rešiti taj ozbiljan problem.

U Centru za socijalni rad u beogradskoj opštini Rakovica danas je muškarac ubio ženu i dete, a pre nedelju dana, u novobeogradskom Centru za socialni rad ženu je ubio bivši suprug.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side