20.08.2017 Beograd

Mihajlović: Teslin muzej - projekat od nacionalnog značaja

Mihajlović: Teslin muzej - projekat od nacionalnog značaja Foto: Beta/Ministarstvo grаđevinаrstvа
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da izgradnja, na beogradskom Dorćolu, novog Muzeja "Nikola Tesla" predstavlja projekata od nacionalnog značaja.

Ona je rekla i da će uputiti Vladi Srbije inicijativu da izgradnja muzeja posvećenog svetski poznatog naučnika zvanično proglasi projektom od nacionalnog značaja.

Zorana Mihajlović, koja predsedava Koordinacionim telom za praćenje izgradnje tog muzeja je rekla da će Vlada Srbije preuzeti ulogu investitora projekta.

Navela je i da je na poslednjoj sednici Koordinacionog tela doneta odluka o vršenju investitorskih prava i da će muzej biti svojina države.

"Realizacija ovako značajnog projekta koji bi podrazumevao izgradnju jedinstvenog kulturnog i naučno-istraživačkog prostora sa centralnim objektom – novim muzejom 'Nikola Tesla' ima nacionalni značaj i kao takav prirodno je da bude u vlasništvu države koja će biti i investitor projekta", izjavila je ona.

U planu je da se na prostoru Marine "Dorćol" izgradi centar koji bi obuhvatao i prateće sadržaje poput centara za promociju nauke, informacione tehnologije, za promociju arheoloških istraživanja.

Planirana je u tom kompleksu, potom, i izgradnja centara za digitalizaciju, robotiku, mikroelektroniku, bioinženjering i drugo.

"U pitanju je prototip nove generacije muzeja koji će biti multidisciplinaran i multifunkcionalan, jer nam je ideja da stvorimo jednu platformu koja će spajati nauku, kulturu i umetnost", dodala je Zorana Mihajlović.

Ona je rekla i da će do 10. septembra biti definisani svi uslovi za početak realizacije projekta izgradnje muzeja.

"Za dve sedmice imaćemo detaljno razrađen plan daljih aktivnosti, definisane procedure i rešene imovinsko-pravne odnose, jer naš cilj je da do kraja godine izaberemo investitora i započnemo izgradnju", dodala je Mihajlovićeva.

Kompleks u okviru kog će biti izgrađen novi Muzej "Nikola Tesla" sa propratnim sadržajima nalazi se na teritoriji opštine Stari grad, u Marini "Dorćol", i obuhvatiće prostor od 4,5 hektara.

U okviru te parcele biće zadržana i Termoelektrana "Snaga i svetlost" koja je izgrađena između 1930. i 1932. godine, a 2013. odlukom Vlade proglašena je spomenikom kulture.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side Zemunske kapije bmw