Mihajlović: Postojala sumnja da iza ubistva Ćuruvije stoji DB
05.04.2017 | 08:49h ► 15:07h Beograd

Mihajlović: Postojala sumnja da iza ubistva Ćuruvije stoji DB

Mihajlović: Postojala sumnja da iza ubistva Ćuruvije stoji DB Foto: Novi magazin / VV
Bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović izjavio je danas da je postojala sumnja da iza ubistvo novinara Slavka Ćuruvije stoji DB ali da to nije utvrđeno u vreme njegovog mandata.

On je tokom svedočenja na suđenju optuženima za taj zločin, u Specijalnom sudu u Beogradu rekao i da su ga o tim sumnjama obavestili saradnici.

Mihajlović, koji je rukovodio MUP-om od 2001. do 2004, je na pitanje sudije Snežane Jovanović ko ga je konkretno obavestio odgovorio: Goran Petrović i Sreten Lukić.

On je rekao i da se zbog protoka vremena ne seća mnogih stvari i da zato nije verodostojan svedok.

"Ne vidim sebe kao verodostojnog svedoka zato što ne pamtim šta su mi sve saradnici prenosili o operativnim podacima", rekao je Mihajlović na šta je Jovanovićeva odgovorila da će sud to da proceni.

On je svedočenje o tom zločinu počeo juče ali nije završio s obzirom na brojna pitanja učesnika u procesu.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici Beogradu, u haustoru zgrade u kojoj je živeo.

Za to ubistvo optuženi su tadašnji načelnik Državne bezbednost (DB) Radomir Marković, načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je kao i Radonjić uhapšen u januaru 2014. godine.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

 

Bivši funkcioner DB: Nedostajali delovi dosijea Ćuruvija

Bivši funkcioner Državne bezbednosti Zoran Stijović izjavio je danas da su u dosijeu koji je beogradski centar Dražavne bezbednosti (DB) vodio o novinaru Slavku Ćuruviji nedostajali neki delovi.

"Vrlo lako se može videti u dosijeu da je očišćen", rekao je Stijović koji je svedočio o tome kako je DB posle petooktbarskih promena uništavala dokumentaciju iz perioda od 1998. do 5. oktobra 2000. godine.

On je tokom svedočenja na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije u Specijalnom sudu u Beogradu, rekao da da je pregledom tog dosijea uočio "mnogo indikativnih stvari" i da nedostaju "čitavi vremenski periodi".

Stijović je rekao i da je u julu 2001. na sastanku kome su prisustvovali tadašnji načelnik DB Goran Petrović i njegov zamenik Zoran Mijatović rečeno da je slučaj ubistva Čuruvija "gotova stvar".

Svedočio je i da je od njega traženo da se privede bivši načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić i da se "protiv njega, kao organizatora ubistva podnese prijava".

Stijović je rekao i da nije mislio "da je baš tako" ali da je odredio grupu oprerativaca koja je dobila zadatak da privede Radonjića.

Prema njegovim rečima, oni dva dana to nisu mogli da urade uz objašnjenje da ga nema nigde, da su ga videli u kafiću na Dorćolu ali da nisu mogli da ga privedu.

"Tražio sam broj telefona koji je tada koristio i pozvao ga da dođe a rekao sam mu da obuče trenerku i patike i da ponese cigare", rekao je Stijović.

Dodao je da je Radonjić došao za oko pola sata u prostorije DB, ali da nije hteo da razgovora ni o čemu i da je noć proveo u podrumu.

"Ujutro smo dobili napisanu prijavu i kolima otišli s Radonjićem u Okružni sud, ali tu me je sačekalo iznednjenje jer je Radonjić bio optužen za pomaganje za zločin na Ibarskoj magistrali", rekao je Stijović.

On je svedočio i da se tada postavljalo pitanje i da li će "Radonjić biti primljen ili ne u Okružni zatvor" dodavši da je Radonjiću, posle određenog vremena određen pritvor do 30 dana.

Svedočio je i da je potom došao do saznanja da se po ulici i podzemlju priča da su on i operativci koji su priveli Radonjića na meti "navodnih pucača koji su došli preko Drine" a da Mijatović širi priče o tome "da je paraoničan".

On je rekao i je razgovorao u zatvoru sa bivšim načelnikom DB Radetom Markovićem i da je Marković bio uplašen i da se plašio za svoju i bezbednost svoje porodice".

Stijović će sutra nastaviti da svedoči u Specijalnom sudu.

Prethodno danas je svedočio bivši ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović koji je izjavio da je postojala sumnja da iza ubistva Ćuruvije stoji DB ali da to nije utvrđeno u vreme njegovog mandata.

On je rekao i da su ga o tim sumnjama obavestili saradnici.

Mihajlović, koji je rukovodio MUP-om od 2001. do 2004, na pitanje sudije Snežane Jovanović ko ga je konkretno obavestio odgovorio je: Goran Petrović i Sreten Lukić.

On je rekao i da se zbog protoka vremena ne seća mnogih stvari i da zato nije verodostojan svedok.

"Ne vidim sebe kao verodostojnog svedoka zato što ne pamtim šta su mi sve saradnici prenosili o operativnim podacima", rekao je Mihajlović na šta je Jovanovićeva odgovorila da će sud to da proceni.

Mihajlović je tokom svedočenje pedesetak puta, na razna pitanja svih strana u postupku odgovorio sa "ne sećam se", ili "ne znam", zbog čega su bili nezadoljni advokati i optuženih i oštećenih.

Pravni zastupnik Markovića, advokat Vladimir Marinkov je rekao novinarima ispred zgrade Specijalnog suda da je "prosto neverovatno da se Mihajlović" ne seća nekih stvari.

"To jedino mogu da protumačim kao želju da se ne upliće u ovaj proces i jer je već tužen", rekao je Marinkov dok je pravni zastupnik porodice Ćuruvija advokat Slobodan Ružić ocenio da Mihajlović "ne želi da kaže sve što zna".

Ružić je rekao i da je stekao utisak da je Mihajlović tokom svedočenja rekao "samo ono što je mislio da treba da kaže" dodavši da to ne utiče na proces jer Mihajović, kao ministar i nije imao direktna saznanja o zločinu.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side