Mihajlović: I dalje postoje stereotipi i problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju
21.06.2019 Beograd

Mihajlović: I dalje postoje stereotipi i problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju

Mihajlović: I dalje postoje stereotipi i problemi sa kojima se Romi svakodnevno suočavaju Foto: Beta / Kabinet potpredsednice Vlade
Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović ocenila je danas da nije "sve završeno" po pitanju inkluzije Roma u Srbiji, jer i dalje postoje stereotipi i problemi sa kojima se oni suočavaju na dnevnom nivou.

 

"Dokumenta su uslov za rešavanje tog pitanja, ali sve ono što stvarno realizujemo jesu uslovi u kojima žive Romi i Romkinje, jeste stepen obrazovanja i broj njih koji završavaju srednje škole i fakultete", rekla je Mihajlović novinarima u Beogradu, nakon drugog dana regionalne konferencije "Dekada inkluzije Roma: nasleđe, stečeno iskustvo, najbolji primeri i šta dalje".

Ona je kazala da će u narednom periodu poseban akcenat biti stavljen na obrazovanje i stanovanje Roma. 

Ministar za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja Zoran Đorđević kazao je da postoji "još dosta problema za rešavanje", i da položaj Roma "treba da bude realnost, a ne pitanje". 

"Ono što nam nedostaje je malo više uključenosti same romske zajednice. Želimo da im pošaljemo pioruku da se uključe, da stanu sa nama i kritički kažu ako im se nešto ne dopada i šta je ono što bi mi trebalo da učinimo", rekao je Đorđević.

Šef misije OEBS-a Andrea Oricio rekao je da je inkluzija Roma važna i Srbiji i celoj Evropi, s obzirom da je to najviše diskriminisana zajednica. "Potrebna je da se Romima posveti još pažnje. Da se radi na njihovom obrazovanju, socijalnoj inkluziji i prisustvu u privatnom i javnom sektoru", rekao je Oricio.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side