Mihael Rot: Zapadni Balkan će doći do stabilnosti ako EU preuzme više odgovornosti
15.07.2020 Bon / Beograd

Mihael Rot: Zapadni Balkan će doći do stabilnosti ako EU preuzme više odgovornosti

Mihael Rot: Zapadni Balkan će doći do stabilnosti ako EU preuzme više odgovornosti Foto: Novi magazin / SA
Nemačka će tokom predsedavanja EU staviti akcenat na Zapadni Balkan, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova te zemlje Mihael Rot.

U danas objavljenom intervjuu za Dojče vele (Deutsće Welle - DW) Rot je rekao da taj region će doći do blagostanja i stabilnosti jedino ako EU preuzme više odgovornosti.

"U našem je interesu da Zapadni Balkan što pre nađe put do demokratije i vladavine prava", rekao je Rot.

Nemački diplomata protiv je formulacije koja se često može naći u nemačkim medijima da je Zapadni Balkan "stražnje dvorište" Evropske unije, često zapostavljeno.

"To nije nekakvo stražnje dvorište EU, već naše centralno dvorište, i našim interesima služi ako Zapadni Balkan što je pre moguće nađe put do demokratije, vladavine prava i regionalnog pomirenja, i ako pre svega mlade generacije steknu perspektivu", rekao je Rot.

On je dodao da će se Nemačka dodatno angažovati u regionu tokom šestomesečnog predsedavanja Savetu EU koje je počelo ovog meseca.

"Želimo da organizujemo zasebnu konferenciju na kojoj bi se raspravljalo o budućnosti mlade generacije na Zapadnom Balkanu. Ovaj region će doći do blagostanja i stabilnosti jedino ako EU preuzme više odgovornosti", uveren je Rot

Političar nemačkih Socijaldemokrata je simbolički rekao da EU "ne uspeva da na drumu pokaže koliko ima konjskih snaga" ili da ono što čini pretvori u pozitivne priče.

Navodeći da je EU pomogla države Zapadnog Balkana sa 3,3 milijarde evra tokom pandemije, Rot je ocenio da "uprkos tome povremeno nastaje pogrešan utisak da su drugi igrači poput Kine ili Rusije mnogo aktivniji".

"Moramo da povećamo vidljivost. Moramo da budemo emocionalniji. Mora biti jasno da nismo nekakav tehnokratski karavan, već da želimo da na dnevni red stavimo teme zbog kojih je ljudima dogorelo do nokata i da rešavamo probleme", naveo je Rot.

Rot je izrazio zadovoljstvo zbog nastavka pregovora Beograda i Prištine 16. jula u Briselu.

"Prethodnih godina imali smo faktički zastoj... Srećan sam što je nastupila nova dinamika, između ostalog uz posebnog izaslanika (EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava) Lajčaka", dodo je Rot u razgovoru za DW.
 

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side