Meri Vorlik ipak (ne) odlazi
18.01.2012 Beograd

Meri Vorlik ipak (ne) odlazi

Meri Vorlik ipak (ne) odlazi
Ambasada SAD u Srbiji demantovala je informaciju da će aktuelna ambasadorka Meri Vorlik biti smenjena i da će na njeno mesto biti postavljena Dženifer Braš, koja je obavljala funkciju otpravnika poslova za vreme mandata Kamerona Mantera.

Iz Američke ambasade juče nam je kratko rečeno da „informacije koje su iznete u pojedinim medijima nisu utemeljene na istinitim činjenicama“.

Ranije je objavljeno da zvanični Vašington sprema promene na čelu ambasade u Srbiji, odnosno da će sadašnjoj ambasadorki Meri Vorlik do aprila biti uručen opoziv, kao i da će na njeno mesto najverovatnije doći Dženifer Braš.

Ivan Vujačić, bivši ambasador Srbije u SAD, ističe da ako bi i Vorlikova usred mandata otišla s funkcije razlog sigurno ne bi bio u odnosima Vašingtona i Beograda, već neke druge prirode. „Meri Vorlik je na polovini svog mandata i ne vidim zašto bi bila smenjena“, ukazuje Vujačić.

Prema njegovim rečima, odnosi dve zemlje su isti već duže vreme - SAD pruža podršku Srbiji na njenom putu ka EU, ali, kao i neke zemlje članice Unije, ima drugačije viđenje kosovskog pitanja. „To opterećuje veze Beograda s Vašingtonom, pa su odnosi u drugom planu“, naglašava Vujačić.

Meri Vorlik je na čelno mesto u Ambasadi SAD u Beogradu postavljena u septembru 2009, kada je dotadašnji ambasador Kameron Manter napustio tu funkciju zbog preuzimanja diplomatskih poslova u Iraku.

Blic: Brašova dolazi

Direktorka Odeljenja za jugoistočnu Evropu u Stejt departmentu i do pre dve godine otpravnica poslova američke ambasade u Beogradu Dženifer Braš najverovatnije će biti nova ambasadorka SAD u Srbiji, piše Blic pozivajući se na pouzdane izvore.

List piše da je početkom godine u Ministarstvo spoljnih poslova Srbije stigao zahtev da se upravo Brašova primi za sledećeg ambasadora SAD i na ovom položaju smeni aktuelnu ambasadorku Meri Vorlik.

Vorlikova, koja je ovu dužnost preuzle početkom 2010, ušla je u treću godinu mandata, a izbor za njenog naslednika po uobičajenoj proceduri je već počeo.

Brašova je bila zamenica prethodnog ambasadora SAD u Srbiji Kamerona Mantera.

Bivši ambasador SAD u Beogradu Vilijam Montgomeri u izjavi za "Blic" je objasnio da nema ničeg čudnog o tome da je izborna procedura već počela, jer se američki ambasadori biraju na tri godine, a početkom godine kada se smena ambasadora obavlja, od vlade zemlje u koju se ambasador šalje traži se saglasnost.

Montgomeri je istakao da je to važan korak, ali da se posle toga ime šalje u Senat na odobrenje, što može da potraje mnogo meseci.

Brašova važi za dobrog poznavaoca srpskih prilika, kao tinejdžerka je boravila u Kragujevcu, a u vreme bivše Jugoslavije kratko je studirala i samoupravljanje.

autor: AM izvor: Danas/Novi magazin
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja