Mejkeri iz Srbije i Hrvatske 3D štampom protiv koronavirusa
09.04.2020 Beograd

Mejkeri iz Srbije i Hrvatske 3D štampom protiv koronavirusa

Mejkeri iz Srbije i Hrvatske 3D štampom protiv koronavirusa Foto: pixabay.com
Mejkeri, ljudi koji se bave 3D štampom, iz Srbije i Hrvatske pokrenuli su incijativu da pomoću 3D štampe prave maske sa vizirima kako bi zaštitili zdravstvene radnike od koronavirusa, saopštio je danas EU info centar.

Za samo nekoliko dana organizovali su se volonteri, kompanije, laboratorije, inkubatori iz obe države kako bi doprineli borbi protiv pandemije i pomogli medicinskom osoblju. Inicijativu je pokrenula Fejsbuk grupa "Vizionari Srbije" i uputila apel svim ljudima koji poseduju 3D štampač da se priključe akciji štampanja nosača vizira. 

Tako se ova ideja proširila i van granica naše zemlje kroz saradnju dve zemlje na projektu "XBIT — Prekogranična IT mreža za konkurentnost, inovaciju i preduzetništvo". 

Projekat se radio u Hrvatskoj i Srbiji sa ciljem da se razviju dve nove digitalne zajednice, kroz osnivanje i razvoj dva nova centra, sa obe strane granice - jedan u Startit centru u Inđiji (Vojvodina), a drugi u Donjem Miholjcu, u Hrvatskoj. 

Realizovao ga je konzorcijum koji čine vodeći partner, SEE ICT, Poduzetnički inkubator OSVIT iz Donjeg Miholjca, Opština Magadenovac, Fakultet tehničkih nauka iz Novog Sada i Ministarstvo telekomunikacija i trgovine Srbije. 

Projekat finansira Evropska unija kroz Interreg IPA prekogranični program saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020. 

Cilj ove združene akcije je pružiti onima koji su u uskoj borbi sa pandemijom što bolju zaštitu protiv virusa COVID-19. U razgovorima sa zdravstvenim radnicima pojavila se ideja da posebne maske za vizir mogu pružiti preko potrebnu zaštitu. Ove maske u potpunosti prekrivaju lice korisnika, štiteći od kapljičnog prenosa virusa, a nakon dezinfekcije, mogu se ponovo upotrebiti.

"Maske su slate u Beograd, do sada u KBC Srbija i KBC Zvezdara i priprema se isporuka za KBC Bežanijsku kosu. Produkcija je za naše podneblje prebačena u Beograd za sada, a dnevno možemo izraditi oko tridesetak vizira", rekao je Nenad Jovanovski, menadžer nacionalne mreze Startit centara.

U poslednjih sedam dana, od početka kampanje, uspešno je otpremljeno ukupno 350 maski za vizir, a narednih dana biće pripremljeno dodatnih 700 komada za distribuciju, što će omogućiti da najmanje 1.000 zdravstvenih radnika iz više od 30 zdravstvenih ustanova u Srbiji i Hrvatskoj rade u potpunosti zaštićeni.

autor: TKĐ izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side