25.06.2018 Beograd

Medijska udruženja: Uplitanje politike u istrage

Medijska udruženja: Uplitanje politike u istrage Foto: Beta / Medija centar
Uplitanje političkih faktora u istražne postupke i rad nadležnih organa u slučajevima koji se tiču napada na novinare preteća su opasnost po bezbednost novinara, ocenili su danas predstavnici medijskih udruženja i asocijacija u Radnoj grupi za bezbednost novinara, navodeći kao primer istragu u vezi s nestankom novinara Stefana Cvetkovića.

Predstavnik Nezavisnog udruženja novinara (NUNS) Dragan Janjić rekao je da nema zamerki na rad nadležnih organa u slučaju nestanka Cvetkovića, već na to što su vodeći političari, pre okončanja istrage, izneli svoje verzije događaja, optužili i ocenili šta se zapravo desilo u tom slučaju.

"Način na koji se politički faktori u Srbiji mešaju u rad nadležnih organa i istrage ugrožava i sistem i bezbednost novinara. To nije dobro, jer mi možemo doći u situaciju da, ako iznosimo nešto što nije po volji vlasti, ona može mimo nadležnih organa da iznese optužbe onako kako se njoj sviđa", rekao je Janjić.

Zamenik predstavnika Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine u Radnoj grupi za bezebnost novinara advokat Veljko Milić objasnio je da samo tužilaštvo može da daje informacije o krivičnom postupku, a ne političari i policija.

"Tužilaštvo vodi istragu i političarima nema mesta u procesima kriičnog postupka, oni ne mogu biti portparoli ni tužilaštva ni policije", rekao je Milić.

On je ukazao na to da je javnost ostala uskraćena za informacije o tome šta se dešavalo s novinarom Cvetkovićem od trenutka kada je pronađen.

"Političari su izneli u javnost da je novinar Cvetković pronađen i da će biti još dugo u rukama vlasti. Bilo ko može biti u rukama vlasti samo onoliko koliko zakon dozvoljava, a to je četiri sata za davanje iskaza", kazao je Milić.

Predstavnik Asocijacije onlajn medija u Radnoj grupi Ilir Gaši pozvao je nadležne institucije da "iskorače" i pokažu da se se postupak o nestanku novinara Cvetkovića vodi u njihovom okrilju.

"Smatramo da je reakcija novinarske i medijske zajednice kada je objavljena vest o nestanku Stefana Cevtkovića bila odgovarajuća i da se zajednica veoma brzo mobilisala, što pokazuje visok stepen solidarnosti i zabrinutosti za njegovu sudbinu i sudbinu drugih novinara u Srbiji", rekao je Gaši.

On je novinare pozvao da obrate pažnju na odgovornost koju imaju i da o slučaju Cvetkovića izveštavaju bez senzacionalizma i bez iznošenja informacija koja mogu da ugroze nečiju bezbednost ili prava.

Stalna radna grupa za bezbednost novinara je na sastanku s predstavnicima tužilaštva i policije održanom prethodne nedelje pohvalila postupanje policije u satima neposredno posle nestanka Cvetkovića i izrazila očekivanje da će ubuduće Tužilaštvo informisati javnost o daljem procesu u vezi sa slučajem Stefana Cvetkovića.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti Vučić: S Makronom postigao visok stepen saglasnosti

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučič izjavio je danas da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom postigao visok stepen saglasnosti u ključnim pitanjima a pre svega u tome da se mora sačuvati mir i staiblnost u regionu, da treba zajednički tražiti rešenja i gledati u budućnost, a ne samo u prošlost.

 • Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU Makron: Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka EU

  Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle susreta s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da Francuska želi da pomogne Srbiji na putu ka Evropskoj uniji i zahvalio na pomoći Srbije po pitanjima bezbednosti i borbe protiv organizovanog kriminal i ilegalne migracije.

 • Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja Šabić: Potrebna edukacija građana i predstavnika vlasti o pravima na informacije od javnog značaja

  Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka ličnosti Rodoljub Šabić izjavio je danas u Vranju da je za punu svest o pravima na informacije od javnog značaja potrebna edukacija i građana i predstavnika vlasti.

 • Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama Šarčević: Istražićemo tokove novca na visokim školama

  Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će se zbog utvrđenih nepravlnosti u visokim školama sprovesti istraga koja će ispitati tokove novca, kako bi "takav sistem bio demontiran i rasturen šablon zloupotreba".

 • Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva Lončar: Sistemski zakoni kojima se uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva

  Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je danas da će se predlogom novog Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima rešiti loša praksa iz prošlosti, smanjiti liste čekanja, jer se njima sistemski uređuje oblast doniranja organa, ćelija i tkiva u skladu sa evropskom regulativom.

 • Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla Han pozvao makedonske poltičare da se prihvate posla

  Komesar EU za proširenje Johanes Han pozvao je danas u Skoplju makedonske političare da se prihvate posla na evrointegeracijskim reformama, jer nema vremena za gubljenje.

 • Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament Stigla pismena ostavka Meha Omerovića u parlament

  U Skupštinu Srbije stigla je pismena ostavka Mehe Omerovića na mesto poslanika u parlamentu.

 • KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad KUD Branko Cvetković na putu da reši problem prostora za rad

  Predsednik Kulturno-umetničkog društva (KUD) "Branko Cvetković" Jovan Šijački rekao je danas da će od Ministarstva kulture Srbije zatražiti da to društvo i dalje koristi prostor za rad u ulici Miloša Pocerca u Beogradu iz koga pokušava da ga iseli Savez samostalnih sindikata Srbije.

 • Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure Mihajlović i Čabo: Kanada zainteresovana za saradnju u oblasti infrastrukure

  Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorkom Kanade u Srbiji Keti Čabom, koja je istakla da je ta zemlja zainteresovana za saradnju sa Srbijom u oblasti infrastrutkure.Kako ej saopšteno, Mihajlović je navela da Srbija završava Koridor 10 i da kreće u realizaciju novih infrastrukturnih projekata, istakavši kao najviše prioritete izgradnju auto-puteva Niš-Merdare-Priština i Sarajevo-Beograd, kao i rekonstrukciju brze pruge Beograd-Budimpešta i rehabilitaciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

 • Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka Mali: Novim zakonom do pojednostavljenja carinskih postupaka

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Predlog carinskog zakona, koji je usvojen na današnjoj sednici Vlade Srbije, predviđa brojna pojednostavljenja carinskih postupaka i da je većim delom usklađen sa propisima Evropske unije, što je još jedan korak napred na evropskom putu Srbije.

 • Omerović podneo ostavku na mesto poslanika Omerović podneo ostavku na mesto poslanika

  Dosadašnji predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava Meho Omerović, koji je danas podneo ostavku na poslaničku funkciju zbog sumnji da je bio umešan u krađu na aerodromu u Nemačkoj, ostaće član Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS), potvrđeno je agenciji Beta.

Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
credi agricole
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side