Mediji: Vojska Srbije ponovo može da izviđa iz vazduha
28.06.2020 Beograd

Mediji: Vojska Srbije ponovo može da izviđa iz vazduha

Mediji: Vojska Srbije ponovo može da izviđa iz vazduha Foto: Pixabay.com
Formiranjem 353. izviđačke eskadrile, koja će biti opremljena kineskim bespilotnim letelicama, Vojka Srbije nakon deset godina pauze ponovo dobija važnu sposobnost izviđanja iz vazdušnog prostora, piše danas portal Balkanska bezbednosna mreža.

Kako se navodi, ta jedinica će koristiti dronove Ć-92A koje mogu da se koriste za izviđačke zadatke ali i za vatrenu podršku.

U Službenom vojnom listu objavljena su i formacijska mesta u novoj jedinici, pa je za mesto komandanta eskadrile (jedinice ranga bataljona) predviđen čin potpukovnika, kao i u drugim jedinicama istog ranga.

Ta 353. izviđačka eskadrila imaće odeljenja Ć-92A čiji će komandiri biti majori a osim tri odeljenja, eskadila će imati i odeljenje za senzore i obradu, kao i odeljenje za vazduhoplovnotehničko održavanje.

Numeričkom oznakom 353. eskadrile oživljala se tradicija nekadašnje avijacijske eskadrile koja je nosila taj broj od 1961. godine.

Eskadrila je u svojoj istoriji koristila američke aviona RF-84G Tanderdžet, zatim IF-86D Sejbr, da bi vremenom bila preoružana na domaće IJ-21 Jastreb i IJ-22 Orao.

Pred kraj postojanja eskadrila je imala po jedno odeljenje Orlova u Kraljevu i izviđačkih verzija Mig-21 u Batajnici.

Odeljenja su rasformirana 2010. godine zbog nedostatka aviona i od tada VS nije imala potencijala za izviđanje iz vazdušnog prostora.

"Sada sa kineskim dronovima Ć-92A obnoviće se i 353. eskadrile i izviđanje iz vazdušnog prostora kao sposobnost od velike važnosti za VS", dodaje taj portal.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side