Mediji: U Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača bikovi gladuju, radnici bez plata
02.05.2019 Beograd

Mediji: U Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača bikovi gladuju, radnici bez plata

Mediji: U Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača bikovi gladuju, radnici bez plata Ilustracija / Foto: Pixabay.com
Zaposleni u Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača (SVC) apelovali su danas na Ministarstvo poljoprivrede i Vladu Srbije da hitno reaguju na katastrofalno stanje u nekada prestižnoj i najstarijoj kući za reprodukciju i veštačko osemenjavanje domaćih životinja.


Novosadski portal agrosmart.net preneo je da su zaposleni poručili nadležnima da ukoliko ne dođe do njihove reakcije, može biti i tragičnih događaja, jer kako su naveli "situacija u Centru je alarmantna".

"Bikovi jedva da imaju hranu, zemljište nije obrađeno, jer se nema čime raditi, mehanizacija je rasprodata, a proizvodnja semena je potpuno prestala. Depo sa semenom je u kritičnom stanju zbog nedostatka azota. Dugovi se nagomilavaju, plate se ne isplaćuju radnicima već 15 meseci, kao ni zdravstveno osiguranje", navodi se u otvorenom pismu radnika SVC Krnjača.

U pismu radnici podsećaju da je Centar osnovala Vlada NR Srbije 1951. godine, te da od 1994. funkcioniše kao javno preduzeće.

Radnici su naveli da u poslednje tri godine ništa nije uloženo u Centar za dobrobit firme i poslovanja, da u 2018. godini nije kupljeno nijedno tele niti bik, a prodato je 15 teladi koja su bila u performans testu, kao bikovi u eksploataciji.

"Prodata je sva mehanizacija za obradu oranica. Trenutno u Centru ima četiri bika, od kojih se ne može uzimati seme, jer je i mašina za punjenje semena u kvaru već devet meseci. U prethodnom periodu niko nema kontrolu nad distribucijom semena, uzete količine nikom se ne prijavljuju. Drastično su smanjene cene po dozi, niže su i od proizvođačke, što dovodi do krajnjeg propadanja Centra, koji je javna svojina", navodi se u pismu.

Dodaje se da ministarstvo pod čijom se ingerencijom Centar nalazi, sistemski mora rešiti taj problem.

U pismu se navodi i da je krajem marta novoimenovani direktor Dejan Spasić na sastanku obavestio radnike Centra o blokadama računa firme na više od 780.000 dinara, kao i o milionskim dugovanjima za azot, struju, vodu, telefone, poreze i plate.

Prema podacima Narodne banke Srbije, od marta prošle godine do danas, SVC Krnjača bio je u blokadi sedam puta, ukupno 137 dana. Poslednja blokada traje od 10. januara ove godine. Ukupan iznos blokade je 1.865.067 dinara.

autor: VV izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 3.05.2019, 09:03h Pa, dobro de...

    "Mediji: U Stočarsko-veterinarskom centru Krnjača bikovi gladuju,..." ...- Pa, dobro de - biće manje agresivni (da je tamo neki u štampi poznati predsednik opštine malo gladovao, ne bi bio sad hit u medijima...)

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side