Mediji: Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u naoružanje
09.11.2019 Beograd

Mediji: Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u naoružanje

Mediji: Srbija za tri godine uložila 830 miliona evra u naoružanje Foto: Beta/MOB/Darimir Banda
Srbija je u protekle tri godine uložila oko 830 miliona evra u modernizaciju oružanih snaga, uključujući nabavke novog ali i remont i održavanje postojećeg naoružanja i vojne opreme i unapređenje infrastrukture.

 


Kako piše portal Balkanska bezbednosna mreža (www.balkansec.net), ta cifra proizilazi iz završnih računa budžeta za period 2016-2018. godine, kao i Zakona o budžetu za ovu godinu.

U taj iznos ulaze ekonomske klasifikacije budžeta 512 (mašine i oprema), što se odnosi na nabavke novih sredstava, ali i razdeo 425 (tekuće popravke i održavanje), jer je to izvor finansiranja za radove na borbenim avionima MiG-29 i Orao, kao i za unapređenju infrastrukture.

Taj portal dodaje da konkretni troškovi nisu precizirani ali da rast troškova stavki budžeta 512 i 425 ima direktne veze sa nabavkom nove borbene tehnike iz inostranstva.

"Talas novih ugovora pokrenut je u poslednjoj nedelji decembra 2016. kada su potpisani ugovori sa Erbasom za nabavku devet H145M za vojsku i policiju i ugovor sa ruskom firmom Rosoboronoexport za prijem šest MiG-29 iz ruske donacije i tehničku podršku i rezervne delove za te avione i četiri aviona nasleđena iz doba SFRJ", navodi portal.

Balkanska bezbednosna mreža dodaje da je ugovor za helikoptere H-145M potpisan 29. decembra 2016. godine a da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u junu ove godine rekao da se radilo o 105 miliona evra.

Do kraja te godine Rusiji je plaćen produžetak resursa i tehnički prijem doniranih lovačkih aviona MiG-29 a ulaganja u nabavku naoružanja nastavljena su i 2017. i 2018. godine kada je u Rusiji ugovorena kupovina sedam helikoptera Mi-35M i Mi-17V-5, kao i jedne baterije artiljerijsko-raketnog sistema PVO Pancir S-1.

Od belgijske kompanije FN Herstal nabavljene su automatske puške SCAR-L i puškomitraljezi Minimi, dok su od Kine naručeni dronovi.

"Finansiran je domaći razvoj naoružanja uključujući ulaganja u Vojnotehnički institut u Žarkovu i izradu desetina raznih prototipova i funkcionalnih modela", navodi portal i podseća na izradu nulte serije komandno-izviđačkih borbenih vozila BOV-KIV i na modernizaciju i remont samohodnih višecevnih lansera raketa Oganj.

Dodaje se da, prema završnim računima budžeta, znatan deo nabavki nije planiran zakonom o budžetu za tekuću godinu i naknadno su obezbeđena potrebna sredstva. Tako je prema budžetu u 2017. godini fond za naoružanje imao 1,8 miliona evra a prema završnom računu ministarstva te godine je potrošeno 47,62 miliona.

"U budžetu za 2018. za nabavke naoružanja u delu budžeta za vojnu odbranu po klasifikaciji 512 predviđeno je 74,18 miliona evra, ali realizacija je bila čak 171,98 miliona evra", dodaje se.

Portal dodaje da je, kada se zbroje svi izdaci po klasifikacijama 512 i 425 u ovoj godini predviđeno da se potroši oko 356 miliona evra, ali da je u narednoj godini ta cifra znatno manja.

"Nakon dinamičkog rasta troškova za modernizaciju, u 2020. godini prema predlogu budžeta predviđeno je da se potroši znatno manje novca u odnosu na ovu godinu - za klasifikaciju 512 predviđeno je oko 218,32 miliona evra", navodi portal Balkanska bezbednosna mreža.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side