Medija centar: Vlast pokušava odgovornost za propuste da prebaci na građane
28.03.2020 Beograd

Medija centar: Vlast pokušava odgovornost za propuste da prebaci na građane

Medija centar: Vlast pokušava odgovornost za propuste da prebaci na građane
Medija centar ocenio je danas povodom izjave epidemiologa Branislava Todorovića o odgovornosti onih koji su u protekla tri meseca išli na turistička putovanja, da vlast pokušava da prebaci na građane odgovornost za svoje propuste u suzbijanju koronavirusa.

U saopštenju Medija centra se navodi da je nejasno kako bi mogli ti ljudi da budu odgovorni ako su sa konferencija za medije vlast i lekari početkom marta preporučivali da putuju u Italiju i predsednik države isticao kako ni on lično "neće odlagati svoja putovanja, nositi masku i preduzimati bilo kakve mere dalje od pranja ruku".

"Ako sada od stručnih lica saznajemo da je bilo neodgovorno putovati u poslednjih tri meseca i da se to znalo već početkom godine, postavlja se pitanje zbog čega se našim građanima savetovalo upravo suprotno i zbog čega su lekari tada ćutali o tome", navodi se u saopštenju Medija centra.

Iz Medija centra navode da predsednik države izjavljuje da je "greška što su građani pušteni da uđu u Srbiju, uprkos tome što im je preporučivano da odlaze na putovanja, što niko nije upozorio građane i što je to njihovo Ustavom garantovano pravo".

"Iako nije pravo vreme da se bavimo odgovornošću vlasti za načinjene propuste tokom ove krize, još je manje adekvatno da se ovom trenutku ta odgovornost prebacuje na građane koji su dobijali sasvim suprotne informacije i preporuke i kojima je poručivano da je ovo najsmešniji virus u istoriji čovečanstva", dodali su iz Medija centra.

Medija centar je apelovao na predstavnike vlasti da objasne građanima izjavu doktora Tiodorovića u kontekstu sasvim suprotnih preporuka sa početka meseca i da omoguće stručnjacima da istinito i pravovremeno obaveštavaju javnost.

U suprotnom, kako se navodi, moguće je da zbog kontradiktornih informacija građani izgube poverenje u informacije koje dolaze iz institucija.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je na na konferenciji za novinare da "ne može da razume građane koji su otišli na turistička putovanja u poslednjih najmanje tri meseca i da mora da postoji i odgovornost tih ljudi".

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side