Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona
04.04.2020 Beograd

Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona

Medicinsku pomoć iz Rusije dopremilo 11 aviona Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević
Jedanaesti avion sa medicinskom opremom, tehnikom i zaštitnim sredstvima koje je uputila Rusija sleteo je jutros u 6.30 časova na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović", saopštilo je Ministarstvo odbrane.


U saopštenju se navodi da je juče pomoć dopremilo šest aviona, a da je tokom noći i jutra na batajnički aerodrom sletelo ostalih pet aviona.

U sastavu timova iz Rusije su general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca, a ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke, navedeno je u saopštenju.

"U okviru pomoći stiglo je i 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja COVID-19", dodaje se u saopštenju.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, sa saradnicima, su se po sletanju prvog aviona sastali vođom ruske delegacije.

Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Rusije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, raditi na suzbijanju širenja koronavirusa u Srbiji.

"Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama", rekao je Vulin.

Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Rusije su juče dočekali predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar Vulin, načelnik Generalštaba VS Mojsilović i ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko.

autor: IG izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side