Matić za UNS: Tužilac traži da Apelacioni sud presudi bez novog suđenja za ubistvo Ćuruvije
07.07.2020 Beograd

Matić za UNS: Tužilac traži da Apelacioni sud presudi bez novog suđenja za ubistvo Ćuruvije

Matić za UNS: Tužilac traži da Apelacioni sud presudi bez novog suđenja za ubistvo Ćuruvije Foto: Medija centar Beograd
Na današnjoj sednici sudskog veća u Apelacionom sudu u Beogradu na kojoj je počelo razmatranje prvostepene presude za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" i "Evropljanina" Slavka Ćuruvije 1999. godine, došlo je do obrta.

Zamenik tužioca je rekao da to petočlano veće treba da donese odluku i da suđenje ne vraća ne početak, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

To je za UNS rekao Veran Matić, predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara.

On je kazao da je zamenik tužioca Milenko Mandić izneo svoju žalbu, pobijajući to što su prvostepenom presudom za ubistvo novinara kao nalogodavac i direktni izvršilac ubistva, označena "NN lica".

"Kada je završio sa izlaganjem, uzeo je drugi papir i rekao da je saglasan sa apelacionim tužiocem koji je podržao sve stavove iz njegove žalbe i koji je predložio, zbog toga što sudski proces dugo traje i što je dosta toga nedokazano, da apelaciono veće otvori pretres i donese presudu", rekao je Matić.

Prvostepenom presudom za ubistvo Ćuruvije osuđeni su Radomir Marković - za podstrekivanje, a Milan Radonjić, Ratko Romić i Miroslav Kurak kao saizvršioci ubistva.

Ali, po toj presudi su nalogodavac i direktni izvršilac "N.N. lica".

Na tu presudu žalili su se i advokati osuđenih, i zamenik tužioca.

Radonjić i Romić su od 2017. godine u kućnom pritvoru, uz elektronski nadzor.

Posle izricanja prvostepene presude za ubistvo Ćuruvije, odbijena je žalba tužilaštva da im se odredi zatvorska kazna.

Treći, Miroslav Kurak, i dalje je u bekstvu.

U Apelacionom sudu danas je u javnom delu sednice sudija-izvestilac Bojana Paunović, u prisustvu petočlanog sudskog veća, referisala o presudi kojom su u aprilu 2019. godine osuđena četvorica nekadašnjih čelnika i pripadnika Državne bezbednosti.

Milimir Lukić, predsedavajući veća, najavio je da postoji mogućnost i da sutra bude zaključen javni deo sednice koja je trebalo da traje tri dana.

Današnjem suđenju nije prisustvovao Radomir Marković, nekadašnji šef Državne bezbednosti, koji je sudu predočio da nema ništa protiv da sednica bude održana bez njegovog prisustva.

Veran Matić izjavio je u pauzi suđenja da je razočaran što je mali broj novinara došao ispred Apelacionog suda.

Da bi pratili odlučivanje o prvostepenoj presudi za ubistvo Ćuruvije, pored Matića, došli su izvršna direktorka Fondacije "Slavko Ćuruvija" Ivana Stevanović, predsednik UNS-a Vladimir Radomirović i novinari.

Matić je rekao da je očekivao da će mnogi Ćuruvijini saradnici blokirati Nemanjinu ulicu, blizu mesta ubistva premijera Zorana Đinđića, koga je, kako kaže, "takođe ubila država".

"Danas su oči sveta uprte u Beograd. Sve profesionalne organizacije najavile su da će ovo suđenje pratiti s pažnjom. U odnosu na to kakva bude odluka Apelacionog suda, tumačiće se i današnja stvarnost u Srbiji, i put kojim će se ona kretati u budućnosti", ocenio je Matić.

Matić očekuje da će presuda za ubistvo Ćuruvije biti potvrđena jer smatra da je to "jedini pravi put" da bi prestala "agonija koja traje 21 godinu", i tvrdi da "apsolutno ne postoji razlog" da se suđenje vrati na početak.

On smatra da "brzo dostizanje pravde" u slučajevima napada na novinare, mora postati praksa, a da je nekažnjivost nedopustiva.

Podsetio je na slučaj ubistva novinara Jana Kucijaka u Slovačkoj zbog kojeg je "ustala cela javnost" u toj zemlji, i da je posle smenjivanja ministra policije i ostavke premijera, ubrzo doneta i presuda za taj zločin.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side