18.06.2018 Beograd

Matić: Neophodno do tančina saznati sve o slučaju Cvetković

Matić: Neophodno do tančina saznati sve o slučaju Cvetković Foto: Medija centar
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić ocenio je danas da je slučaj nestanka novinara Stefana Cvetkovića "traumatičan" događaj i da je neophodno saznati sve detalje kako ubuduće ne bi dolazilo do sličnih situacija.

"Ni sutra (posle Cvetkovićevog obraćanja) nećemo verovatno saznati punu istinu, jer će biti osporavanja verzije koju je Cvetković rekao ili nije rekao", rekao je Matić za televiziju N1.

On je istakao da je neophodno sačekati rezultate istrage kako bi se do tančina saznalo šta se događalo prethodnih dana.

"To je moguće i mora da se dogodi, kao nauk da ne dolazi ubuduće do ovakvih situacija", kazao je on.

Matić je naveo da bi bilo logično da je u danu nestanka Cvetkovića u Beloj Crkvi formiran štab koji bi činili i predstavnici nadležnih institucija i medijskih udruženja i da su se redovno davala saopštenja.

"Potrebno je poverenje između predstavnika države i novinara. Ima situacija koje zahtevaju urgentna rešenja, na primer nasilje nad novinarima, to zahteva brzo podizanje optužnica, urgentne kazne. To je prioritet u ovom slučaju, samo brzim reakcijama možete napraviti prevenciju. A moramo da stvorimo sistem u kojem ne dolazi do ovih situacija", rekao je on.

Prema njegovim rečima važno je da se u slučaju Stefana Cvetkovića oglasio i tužilac i da su izneti podaci "bez određenog usmeravanja javnosti u nekom smeru".

Govoreći o ubistvu novinara Milana Pantića pre 17 godina u Jagodini, on je ocenio da još nema pozitivne atmosfere da se ovaj slučaj reši i da je mnogo više učinjeno u slučaju ubistva novinara Slavka Ćuruvije iz 1999. godine.

Dodao je da je u rešavanje ubistva Milana Pantića potrebno da se uključi Tužilaštvo za organizovani kriminal.

"Mislim da je reč o organizovanom kriminalu i treba cela zajednica da se uključi u rešavanje ovog slučaja, mora da postoji zajednička zainteresovanost za ovaj slučaj, kao i za slučaj Slavka Ćuruvije. Reč o novinaru koji je likvidiran na surov način", kazao je on.

Upitan o odluci suda da izdvoji snimke na kojima se nalaze beleške o razgovorima optuženih za ubistvo Ćuruvije, Matić je rekao da je takva odluka nedopustiva i da "očigledno postoji pritisak na sudsko veće".

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.06.2018, 13:42h rodoljub

    Milanovic je provereni i dokazani CIA aktivista, placen da radi na propagandi antisrpskih interesa i na destabilizaciji drzave Srbije. Dokazani kvisling .

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side