13.07.2018 Beograd

Matić: Komisija nije povredila nezavisnost suda, ali neće posmatrati loše namere bez reakcija

Matić: Komisija nije povredila nezavisnost suda, ali neće posmatrati loše namere bez reakcija Foto:Media Centar Beograd
Predsednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić izjavio je danas da ta komisija nijednom rečju nije povredila nezavisnost suda, niti kršila pretpostavku nevinosti, ali dajavnost i Komisija neće posmatrati loše namere bez ikakve reakcije.

Matić je tako odgovorio na optužbe Visokog saveta sudstva i ocenu tog tela da je nedopustivo da on, Matić, istupa u javnost pre kraja postupka za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije, jer je to pritisak na postupajuće sudsko veće.

Matićje naveo da se Komisija nije ni izjavom ni aktom mešala u nezavisnost sudstva, već je samo obavestila javnost o "neobičnom načinu vođenja postupka koji je u žiži javnosti"."Saopštenje visokog saveta sudstva predstavlja zaprepašćujući amaterizam pravnih eksperata koji bi da se zaštite od kritike tako što će svoj esnaf proglasiti nedodirljivim i iznad društva. Ne samo što nisu iznad društva, već bi morali da budu prvi u zaštiti najviših društvenih vrednosti", naveo je Matić i dodao da jelepo što se "u esnafu drže" zajedno, ali da su svojim postupanjem pojedinci "postali kamen oko vrata građanima koji plaćaju porez i sudstvo da budu nezavisni".

On je pozvao javnost i novinare da više obrate pažnju na suđenja, posebno ona u kojima su optuženi izuzetno bogati i pozvao državne organe da provere imovinu sudija i osoba koje su povezane sa njima i da javno objave te podatke.

"Samo sprovođenjem demokratske kontrole javnosti možete biti stvarno nezavisni, a iskušenja su velika", naveo je Matić.

On je dodao i da građani nemaju poverenje u pravosuđe, te da ono ne može biti narušeno.

"Veliki broj oslobađajućih presuda ozbiljnim kriminalcima, batinašima i muvatorima, izbrisao je poverenje građana u sudije. Javnost je prvo bila iznenađena, pa zbunjena, a sada joj je sve jasno", naveo je Matić u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da je Komisija osnovana zbog "nedopustive nekažnjivosti zločina nad novinarima u Srbiji".

Visoki savet sudstva ranije je osudio izjavu Verana Matića u vezi sa postupanjem sudskog veća u slučaju Ćuruvija, navodeći da ta izjava ugrožava samostalnost i nezavisnost sudova i sudija i predstavlja direktnu pretnju i pritisak na sudsko veće koje postupa.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side