12.04.2019 Varšava

Mas: Zemljama Zapadnog Balkana treba da bude ponuđen jasan put ka EU

Mas: Zemljama Zapadnog Balkana treba da bude ponuđen jasan put ka EU Foto: Beta / MSP Srbije
Ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas izjavio je danas u Varšavi da zemljama Zapadnog Balkana treba da bude ponuđen jasan put ka članstvu u EU, ali ih je i pozvao da reše međusobne konflikte.

Na sastanku šefova diplomatija zemalja članica Berlinskog procesa, kojim trenutno predsedava Poljska, Mas je kao pozitivan primer naveo Severnu Makedoniju, odnosno rešavanje dugogodišnjeg spora oko imena te zemlje sa Grčkom.

Berlin će 29. aprila biti domaćin sastanka na kojem će učestvovati predsednici i premijeri zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici EU.

 

Dačić: Infrastrukturni projekti preduslov za sva druga povezivanja na Zapadnom Balkanu

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas u Varšavi da infrastrukturno povezivanje zemalja Zapadnog Balkana stvara preduslove za sva druga povezivanja u regionu i da bi pažnju u okviru Berlinskog procesa trebalo posvetiti nalaženju sredstava za finansiranje infrastrukturnih projekata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

"Srbija pridaje veliki značaj Berlinskom procesu kao veoma dobrom forumu za jačanje regionalne saradnje, unapređenje procesa pomirenja i podsticanje regionalnog razvoja i smatramo da on treba da ostane fokusiran na svoje izvorne teme. U tom smislu, pažnju bi trebalo posvetiti iznalaženju sredstava za finansiranje ranije dogovorenih infrastrukturnih projekata u okviru Agende povezivanja", rekao je Dačić na sastanku ministara spoljnih poslova zemalja učesnica Berlinskog procesa kojim trenutno predsedava Poljska.

Dačić je kazao da će Srbija nastaviti da konstruktivno učestvuje u svim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa koje ubrzavaju njene evropske integracione procese i donose dobrobit regionu u celini, navodi se u saopštenju.

"Srbija nastoji da se u odnosima sa svim susedima težiste stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje. Pozdravljamo svaki napredak u rešavanju otvorenih pitanja u regionu, uključujući i granična pitanja. Pored političke volje, za koju verujem da ne nedostaje, potreban je i ekspertski, odnosno tehnički nivo razumevanja pojedinačnih problema, što se kroz rad mešovitih komisija i ostvaruje", naveo je šef srpske diplomatije.

On je rekao da Srbija podržava prioritete poljskog predsedavanja Berlinskim procesom, među kojima su Agenda povezivanja, čiji je fokus na energetskoj i transportnoj infrastrukturu i saradnji mladih, zatim privredna, kulturna i bezbednosna saradnja i saradnja civilnog društva, stoji u saopštenju.

Dačić je ponovio da punopravno članstvo u Evropskoj uniji predstavlja ključni spoljnopolitički prioritet Srbije i dodao da "bez inkorporiranja zapadnog Balkana zajednički ekonomski i politički prostor na evropskom kontinentu neće biti potpun".

Kako se navodi, Dačić je kazao da Srbija u regionu deluje kao pouzdan i predvidiv partner i da se rukovodi principom poštovanja postignutih dogovora, i dodao da uvođenje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH ozbiljno narušava ukupnu regionalnu saradnju jer predstavlja kršenje Centralnoevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) i principa Regionalnog ekonomskog prostora.

"Uprkos ovakvom ponašanju Prištine, Beograd nije uzvratio nijednom recipročnom merom jer se od samog početka dijaloga s Prištinom protivi povlačenju jednostranih poteza koji nikako ne mogu biti korisni za iznalaženje kompromisnog rešenja, već su opasni i štetni, pre svega za stabilnost regiona", naveo je.

Dačić je na sastanku ocenio da aktivnosti Kancelarije za regionalnu saradnju mladih i Fonda za Zapadni Balkan (FZB) predstavljaju "dva veoma pozitivna primera saradnje" u regionu, dodaje se u saopštenju.

On je naveo i da će se šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana sastati danas u formatu Konferencije ministara spoljnih poslova FZB i odobriti nova 24 projekta organizacija civilnog društva koje će Fond pomagati u narednih godinu dana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 13.04.2019, 10:40h Lako, jednostavno, brzo...

    "Mas: Zemljama Zapadnog Balkana treba da bude ponuđen jasan put ka EU..." ...- Problem je LAKO REŠIV: Zemlje EU treba da traže prijem među zemlje zapadnog Balkana, kad im one to odobre stvar je rešena. Jednostavno primeniti princip iz fizike, princip REVERZABILNOSTI (ili princip "Kad Muhamed neće bregu, breg će Muhamedu" ili vice versa)...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side