24.02.2019 Berlin

Mas: Nemačka odlučna da pomogne Kosovu

Mas: Nemačka odlučna da pomogne Kosovu Foto: Beta / AP
Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas rekao je da Nemačka želi evropsku perspektivu za Kosovo i da je "odlučna da mu pomogne".

Mas je rekao da je prošle nedelje preneo kosovskim kolegama da moraju čvrsto da veruju u podršku Nemačke.

"Želimo evropsku perspektivu za Kosovo. Reforme koje se sprovode su impresivne i moraju se usvojiti", rekao je Mas za list "Štutgarder Nahrihten" (Stuttgarder Naćrićten), prenosi danas RTK na vebsajtu na srpskom jeziku.

Mas je rekao da "nemačka Vlada smatra pogrešnim ako EU i Nemačka odustanu od podrške Kosovu, uključujući i finansijsku pomoć" i da će se, ukoliko se to desi, u kratkom roku srušiti sve što je tokom godina velikim naporom postignuto.

Mas je potvrdio da će Nemačka nastaviti da pruža finansijsku pomoć Kosovu.

Prema tekstu, nemačka vlada je od 2014. do 2018. godine podržala Kosovo sa ukupno oko 180 miliona evra. Taj novac je otišao ne samo na razvoj infrastrukture, ekonomije, reforme administracije i pravosudnog sistema, već i na borbu protiv organizovanog kriminala.

Pored ove direktne finansijske pomoći iz Nemačke, Kosovo je od 2014. do 2017. godine dobilo više od 350 miliona evra od Evropske unije. U 2018. i 2019. godini Evropska unija je dala Kosovu oko 295 miliona evra.

Finansijska pomoć Evropske unije čini skoro trećinu budžeta Kosova.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side