19.07.2018 | 08:52h ► 13:55h Beograd

Marko Đurić: Ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištinom, biće sukoba

Marko Đurić: Ukoliko ne dođe do dogovora sa Prištinom, biće sukoba Foto: Medija centar Beograd
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kazao je kazao da Srbija mora biti svesna posledica ukoliko ne dođe do sporazuma sa Prištinom, a posledice bi bile vraćanje Srbije i regiona u sukobe.

On je rekao da je Srbija je danas suočena sa dilemom da li želi da postigne dogovor ili ne, ali mora biti svesna posledica ukoliko do dogovora ne dođe.

"Ukoliko dogovor ne bismo postigli danas, budite sasvim sigurni da stvari ne bi mogle da ostanu kakve jesu. U narednih nekoliko godina, tri, četiri, pet, nije bitno koliko, sasvim sigurno bismo vratili našu zemlju i region u neku vrstu sukoba. Ne bismo mogli da osiguramo da naša deca neće ginuti", rekao je Durić gostujući na Radio televiziji Srbije.

Đurić je rekao da u dijalogu sa Prištinom ima "ozbiljnog i teškog" uslovljavanja.

"Možemo da zaboravimo na jačanje i unapređenje odnosa sa Evropskom unijom, samim tim i na veći broj investicija i radnih mesta, sve ono što nam je u pogledu ekonomije važno", rekao je Đurić.

Na pitanje o eventualnoj podeli Kosova ili zameni teritorija za stolicu u Ujedinjenim nacijama, Đurić je izbegao odgovor i rekao da šta god da Srbija dobije biće više nego što ima danas.

"S obzirom na to da trenutno nemamo gotovo ništa, jer 18 godina nemamo nikakvu efektivnu kontrolu na Kosovu i Metohiji...Šta god da budemo dobili u procesu dijaloga, biće više nego što imamo danas", kazao je Đurić.

On je rekao da se razgovori o Kosovu vode sa Rusima, Amerikancima, i predsednikom Francuske Makronom.

"Mi razgovaramo sa svima, a zna se ko su nam saveznici u Savetu Evrope, zahvalni smo Rusiji i Kini. Danas moramo da razgovaramo sa svima. Mi ćemo pokucati na svaka vrata i onih koji nas tradicionalno ne podržavaju, da pokušamo da pridobijemo razumevanje i podršku za našu poziciju", dodao je Đurić.

Đurić je u vezi sa istragom ubistva Olivera Ivanovića rekao da srpska policija ne može da pregleda čaure, nego se bavi obaveštajnim radom.

 

Na posetu Pacolija Novom Pazaru reagovaćemo ozbiljno i odgovorno

Đurić je kazao da će Srbija, povodom poziva da ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli poseti Novi Pazari, reagovati ozbiljno, odgovorno i dostojanstveno.

On je gostujući u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije rekao da će Srbija reagovati potpuno suprotno očekivanjima.

"Oni očekuju da ćemo neprimereno ili silom da reagujemo na to. Reagovaćemo ozbiljno i odgovorno, zaštitićemo dostojanstvo Srba i svih drugih građana Srbije i nikome nećemo dozvoliti da divlja na našoj teritoriji. Reagovaćemo na način primeren državi", rekao Đurić.

Bošnjačko nacionalno veće pozvalo je Pacolija da poseti Novi Pazar i Rašku 21. i 22. jula.

Pacoli je pozvan u svojstvu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova.

 

Do Vidovdana gotov najveći deo srpskog povratničkog naselja kod Zvečana

Đurić je kazao da će do Vidovdana sledeće godine biti završen najveći deo srpskog povratničkog naselja "Sunčana dolina", kod Zvečana.

Đurić je na konferenciji za novinare rekao da će do Vidovdana moći da se useli određen broj ljudi, a da je cilj projekta da zbrine i obuhvati povratnike koji nisu imali podršku da se vrate na Kosovo i Metohiju.

"Izgradnja povratničkog naselja doneće nov život tom delu severa srpske pokrajine", kazao je Đurić novinarima i dodao da je u pitanju naselje koje se gradi po najvišim standardima i u kojem će postojati i škole, bazeni.

Đurić je dodao da ceo projekat ima saglasnost opštine Zvečan, ali je dodao da ne razume neke političare iz Prištine koje osporavaju taj projekat.

"Umesto da pitaju kako da pomognu, da daju pare da se raseljeni vrate, oni nalaze administrativne prepreke da ometaju tako nešto", rekao je Đurič.

Govoreći o drugim projektima koje koji su izgrađeni na teritoriji Kosova i Metohije od 2014. godine do decembra 2017, Đurić je kazao da su obnovljene 42 crkve i manastiri, da su postavljena četiri spomenika knezu Lazaru u Kosovskoj Mitrovici, knezu Milutinu u Gračanici i u Zvečanu i Milošu Obiliću u Gračanici.

Dodao je da je u državnim sredstvima izgrađeno 900 stambenih objekata za srpski narod na Kosovu, a da je više od 1.000 ljudi dobilo krov nad glavom.

On je kazao da država Srbija pruža podršku visokom obrazovanju na Kosovu i da je ove godine 10 odsto više upisanih studenata na Univerzitetu u Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Dodao je da je renovirano 20 ambulatni, dok je u sektoru obrazovanja renovirano 16 škola, sedam obdaništa i jedan fakultet.

 

Ne znam šta je separatni sporazum ali smo razgovarali sa separatistima

Đurić je izjavio da nema promena i novosti u političkom delovanju Srpske liste, odnosno da se predstavnici te liste nisu vratili u institucije Kosova.

"Prema mojim saznanjima, u političkom delovanju nema promene i novosti. Srpska lista je nakon 26. marta odlučila da izađe iz pokrajinske Vlade i da započne opoziciono delovanje", rekao je Đurić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, upitan o čemu su predstavnici Srpske liste i kosovski premijer Ramuš Haradinaj razgovarali na sastanku 13. jula.

Odgovarajući na navode da su Beograd i Priština u Briselu razgovarali o takozvanom separatnom sporazumu, Đurić je rekao da ne zna šta znači separatni sporazum ali da se razgovaralo sa separatistima.

On je dodao da ti razgovori nisu jednostavni i laki i da bi najlakše bilo kada bi srpski predstavnici razgovarali samo sa Albancima.

"Ali, u razgovor su uključeni i neki od predstavnika najmoćnijih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova", rekao je on.

Komentarišući moguću viznu liberalizaciju za stanovnike Kosova, Đurić je ocenio da bi ukidanje viza značilo konačan prestanak diskriminacije prema srpskim građanima na Kosovu.

"Ukidanje viznog režima mora da znači konačan prestanak diskriminatornog tretmana", rekao je Đurić i dodao da je građanima Srbije koji žive na Kosovu na neosnovan način bilo onemogućeno da putuju evropske zemlje zbog oznake koja im je stajala na pasošu.

autor: JU, VV izvor: Beta
Ostavi komentar (2) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 20.07.2018, 09:18h Srbija ili nista

    Da li je ovde nesto zaista "najzad shvaceno" ili vec dugo pripremano? Posao nekih nije da shvate nego da izvrsavaju sto im se kaze, trazi se samo najlukaviji nacin da se to narodu saopsti. Ono sto je tesko shvatiti je kako smo od Rezolucije 1244 dosli do ovog "nicega" dok u drzavi cveta kriminal. Nekompromitovane patriote Srbije ne treba mesati sa onima od kojih su neki provocirali rat a sada duvaju u istu tikvu sa lakejima NATO i EU. Nesto nisam primetio da drzava brine o deci, a biti ziv to je rizicno gospodine direktore kancelarije. Recite otvoreno ko preti Srbiji, ako su danas tako jaki zasto koriste vas kao posrednike? Uostalom koliko je Albanaca danas spremno da ratuje za Kosovo, zasto ne kazete koliko ih je tamo ostalo i kako zive? Ne mozete staviti tacku na srpsko Kosovo vec samo na svoju vladavinu Srbijom.

  • 19.07.2018, 13:26h Najzad

    Ukoliko dogovor ne bismo postigli danas, …. U narednih nekoliko godina, tri, četiri, pet, nije bitno koliko, sasvim sigurno bismo vratili našu zemlju i region u neku vrstu sukoba. Ne bismo mogli da osiguramo da naša deca neće ginuti", rekao je Durić gostujući na Radio televiziji Srbije.”… - Najzad je i ovaj mlađahni gospodin SHVATIO, pa neka kaže to raznim „Dverima“, Rašković-Ivićkama, Šešeljima...

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side