22.10.2018 Beograd

Marinika Tepić traži ostavku Lončara

Marinika Tepić traži ostavku Lončara Foto: Beta/Milan Obradović
Marinika Tepić iz kluba samostalnih poslanika zatražila je danas ostavku ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, jer su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković iz Kragujevca objavljeni u tabloidu.

 

Ona je apelovala i na poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića da što pre reaguje i u skladu sa zakonom zaštiti Violetu Cvetković i inicira pokretanje internog postuka na pedijatriji u Kragujevcu i odeljenju ginekologije u tom gradu, koje je jedino imalo podatke iznete u tabloidu.

Tepić je navela da je tablod kršeći Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i sve tačke Novinarskog kodeksa otpočeo "hajku" na tu ženu objavljujući njene najličnije, najintimnije podatke iz zdravstvenog kartona koje može da poseduje samo ambulanta, odnosno zdravstvena ustanova u Kragujevcu.

"Ovo je jezivi zločin između tabloida i državne ustanove zdravlja. Smatram da momentalnu ostavku treba da da Lončar. Ta žena je u svojoj sredini prokažena", rekla je Tepić i ocenila da Lončar nije smeo uopšte ni biti izabran za ministra.

Ona je podsetila da je Cvetković na društvenoj mreži objavila snimak koji je sačinila u ambulanti pošto, kako je navela nije bilo primljeno njeno bolesno dete na pregled. Posle toga objavljen je tekst o njoj u tabolidu u kom su izneti podaci iz njenog ginekološkog zdravstvenog kartona.

autor: SA izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 25.10.2018, 09:39h E pa, neće biti baš ISTINA!

    "...zatražila je danas ostavku ministra zdravlja Srbije Zlatibora Lončara, jer su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković iz Kragujevca objavljeni u tabloidu." ... - A danas (25. oktobra 2018) u medijima čitamo da je gosp.dr Lončar izjavio (otprilike) "da nigde u svetu pregledani bolesnik kod jednog lekara - nema slučaja da on traži i pregled DRUGOG lekara..." ... - Reći ću gospodinu mimistru: E PA, varate se (ali ipak je ŽALOSNO za medicinu vaše negiranje ovakve prakse)! A evo i zašto: Pre nekoliko decenija moj brat (tada student) je doživeo da mu PRVI lekar kaže "to je zapaljenje - stavljati TOPLE obloge..." A onda je moj otac pozvao DRUGOG lekara (iz Studentske poliklinike) pregledao, čuo simptome (bol) i rekao "LED, LED I HITNO U KLINIKU! Zapaljenje SLEPOG CREVA! Dok je stigao u hiruršku kliniku - puklo mu je slepo crevo, gnoj se razlio po trbušnoj maramici... I - posle operacije moj brat je LEŽAO MESEC I PO DANA u klinici pa je spasen primenom tada najboljeg antibiotika - PENICILLINOM i STREPTOMICINOM! To je PRE 68 godina, u Beogradu - Jugoslaviji, u Srbiji!

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side