Vanredna odbrana od poplava na području Morave
03.06.2019 | 10:15h ► 18:08h Kraljevo

Vanredna odbrana od poplava na području Morave

Vanredna odbrana od poplava na području Morave Foto: pixaby
Danas je proglašena vanredna odbrana od poplava na vodnom području Morave, na potezu dužine 10,1 kilometar koji obuhvata delove opština Brus, Novi Pazar, Tutin i Grada Kraljeva, dok je redovna odbrana od poplava proglašena na 22 kilometra Dunava na teritoriji Beograda i Smedereva, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

"Zbog velikih padavina u prethodna 24 časa, svi raspoloživi tehnički i ljudski resursi nalaze na najkritičnijim tačkama", saopšteno  je iz Ministarstva. 

Za svega četiri sata palo od 80 do 120 litara kiše po metru kvadratnom, u prvom redu na teritoriji Kraljeva i Knića, navelo je Ministarstvo.

 

U Ivanjici poplave, odroni i klizišta

U Ivanjici je jaka kiša koja pada od jutros, izazvala poplave i odrone, a pokrenula su se i četiri klizišta.

Po podacima Gradske uprave, zbog potoci su poplavili sela Raščići, Sađavac i Prilike.

U njivama i dvorištima pojedinih seoski domaćinstav dubina vode je jedan metar.

Vanredna situacija koja je u Ivanjci proglašena pre mesec dana zbog snega i grada, i dalje je na snazi.

Po podacima Gradske uprave, za poslednjih mesec dana Ivanjicu su pogodile četiri elementarne nepogode.

 

U Lučanima vanredna situacija zbog poplava

Na celoj teritorji Opštine Lučani je danas proglašena vanredna situacija zbog poplava izazvanih jakom jutrošnjom kišom.

Jaka kiša je padala jutros od pet časova i izazvala izlivanje bujičnih vodotoka u Gornjem Dragačevu kod Lučana.

Po podacima Opštinskog štaba za vanredne situacije, najkritičnije je u selu Viča gde je desetak domaćinstava pod vodom, te je u toku intervencija spasilačkih ekipa i evakuacija meštana.

Kritično je i u selima Kotraži, Vučkovici, Donjem Dubcu, Rtima i Turici.

Put Guča-Lučani je zatvoren za saobraćaj, a u prekidu su put drugog reda ka Kraljevu i put drugog reda ka Vučkovici.

Predsednik Opštine Lučani Milivoje Dolović rekao je novinarima da su ekipe vatrogasno-spasilačke brigade evakuisale oko 20 domaćinstava.

Poplavljene su njive, a u nabujalim rekama je na desetine automobila koje je odnela bujica.

 

Zbog poplava u prekidu železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške

Zbog izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek i velike količine vode i zemlje nа pruzi, jutros je obustаvljen železnički saobraćaj između Kraljeva i Raške, saopštile su danas Infrаstrukture železnice Srbije.

Železnički sаobrаćаj između Vitаnovcа i Vitkovcа obustavljen je jutros u 6.45 časova, kаo i nа deonicаmа Mаtаruškа Bаnjа – Bogutovаčkа Bаnjа, Gružа – Guberevаc, Polumir – Ušće i Brvenik – Rаškа.

Stručne službe "Infrаstrukture železnice Srbije" su nа terenu i rаde nа otklаnjаnju posledicа izlivаnjа bujičnih potokа nа kolosek, kаko bi železnički sаobrаćаj nа toj deonici što pre ponovo bio uspostаvljen, naveden je u saopštenju.

 

Marić: Zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija u Kraljevu 

U Kraljevu je danas zbog velike količine padavina proglašena vanredna situacija, rekao je agenciji Beta načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da je zbog velike količine padavina voda ušla u dvorišta i podrume 50 domaćinstava koja se nalaze u prigradskim naseljima, a da su tri osobe iz mesta Grdica su evakuisane.

On je kazao i da je izbavljeno 15 putnika koji su zbog padavina bili zaglavljeni na putu Kraljevo-Kragujevac.

Marić je naveo da kiša pada i u Lučanima i Čačku, kao i da su zbog najave većih padavina pripadnici Sektora za vanredne situacije upućeni na krizna mesta.

"Do izlivanja reke došlo je i u Tutinu gde je voda ušla u dvorišta 20 kuća. U mestu Vinča kod Čačka evakuisane su dve osobe", rekao je Marić.

 

 

Poplava u Tutinu, zatvoren lokalni put zbog izlivanja reke

Obilna kiša koja neprekidno pada više od 15 sati na teritoriji opštine Tutin izazvala je poplave na više lokacija u užem centru grada, a lokalni put Tutin-Mehov krš neprohodan je za saobraćaj zbog izlivanja reke Vidrenjak.

Opštinski štab za vanredne situacije je u zasedanju, a ekipe JP "Novi Pazar put", JKP "Gradac", kao i veliki broj građana su na terenu.

Prema podacima metereologa, na području opštine Tutin od sinoć je palo oko 90 litara kiše po metru kvadratnom, a obilne padavine najavljene su i u naredna 24 sata.

 

Novi Pazar: Nadošle reke pod stalnim nadzorom

Načenik Odeljenja za vanredne situacije Novog Pazara Naser Crnovršanin izjavio je danas da je grad pravovremeno reagovao, čime je sprečeno veće izlivanje reka na tom području.

"Mehanizacija je na terenu i na kritičnim mestima dostavljene vreće sa peskom. Na Jošanici, kilometar uzvodno od stadiona Iskre, reka se izlila sa obe strane", rekao je Crnovršanin.

On je ocenio da probleme i dalje prave imrovizovani mostovi, na kojima sada dežuraju ekipe spremne za njihovo uklanjanje.

"Možemo reći da smo dobro prošli, posebno ako uzmemo u obzir da je u mnogim opštinama u Srbiji uvedena vanredna situacija", zaključio je načelnik.

Direktor JKP "Vodovod i kanalizacija" Hanefija Brničanin izjavio je da trenutno nema problema u vodosnabdevanju Novog Pazara.

"Pratićemo situaciju, ako budu smanjenje količine prerađene vode, uvešćemo restrikcije", rekao je Brničanin.

  

 

Nadošle sve reke kod Novog Pazara, gradske vlasti upozoravaju stanovnike

Lokalna samouprava Novog Pazara upozorila je danas gradjane na rast svih vodotokova i izlivanje reka na nekoliko lokacija.

"Ekipe sa mehanizacijom su na terenu, a gradjane upozoravamo na oprez prilikom prelaska mostova", saopštio je Štab za vanredne situacije u tom gradu.

Kiša na području Novog Pazara neprekidno pada od juče popodne.

 

Gornji Milanovac: Poplave zbog izlivanja bujičnih potoka, u toku evakuacija jedne porodice

U Gornjem Milanovcu je zbog obilne kiše došlo do izlivanja bujičnih potoka koji su poplavili nekoliko kuća, a najteža situacija je u Ulici Nikole Lunjevice u kojoj je u toku evakuacija četvoročlane porodice.

Kako je agenciji Beta rečeno u Opštinskom štabu za vanredne situacije, u kuću ugrožene porodice prodrla je voda visine 20 centimetara.

Štab za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu je apelovao na sve građane da redovno održavaju odvodne kanale pored svojih kuća i imanja, kako bi obezbedili uslove da voda nesmetano otiče.


U Požegi poplavljeno 10 sela i oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta

U Požegi je usled obilnih kišnih padavina poplavljeno 10 sela, oko 300 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeni su putevi i izazvana su klizišta, rečeno je danas agenciji Beta i gradskoj upravi.

Kiša je izazvala nadolaženje potoka i formiranje bujičnih voda u požeškim selima Visibaba, Prijanovići, Pilatovići, Prilipac, Lopaš, Gorobilje, Godovik, Loret, Tabanović, Ježevica.

U deset domaćinstava je prodrla voda u kuće, saobraćaj je u prekidu na putevima u poplavljenim selima, a bujične vode su nosile i mostove.

Po prvim podacima, za oko dva sata, koliko je danas pre podne bilo kiše u Požegi i okolini, palo je oko 60 litara po kvadratnom metru.

 

Marić (MUP): Voda se povlači, sad aktivnosti za povratak kućama

Načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova Sije za vanredne situacije, Predrag Marić izjavio je danas da se polako i postepeno povlači voda u mestima gde je bilo plavljenja domaćinstava usled obilne kie koja je izazvala izlivanje bujičnih potoka i manjih reka.

"Situacija se u svim ovim mestima smiruje, voda se polako i postepeno povlači, a sada sledi posao crpljenja vode i stvaranja uslova da se ljudi vrate kućama, što je na lokalnim samoupravama i pripadnicima Sektora za vanredne situacije", rekao je Marić, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dodao je da je do sada evakuisano 159 osoba, uglavnom iz preventivnih razloga, i istakao da u bujičnim poplavama niko nije povređen.

"U toku noći došlo je do velike količine padavina, u nekim mestima od 80 do 100 litara kiše po kvadratnom metru. Zato je na teritoriji centralne i zapadne Srbije, u devet opština i gradova, proglašena vanredna situacija", rekao je Marić.

Po njegovim rečima, nije se radilo o ciklonu, već velikoj količini padavina koje su izazvale izlivanje malih rečica i potoka, što je prouzrokovalo odrone i plavljenja dvorišta i podruma kuća.

"Sve ekipe Sektora za vanredne situacije su od ranog jutra na terenu. Angažovano je sedam specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi, a u pogođenim mestima i sve raspoložive snage Sektora za vanredne situacije", rekao je Marić.

On je istakao da se prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda do petka očekuje još kiše u ugroženim mestima, zbog čega će pripadnici Sektora za vanredne situacije ostati u punoj pripravnosti i nastavljaju rad kako bi se život u tim mestima normalizovao.

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji grada Kraljeva i opština Knić, Arilje, Lučani, zatim u Vrnjačkoj Banji, Tutinu, Trsteniku, Novom Pazaru i Sremskoj Mitrovici.
 

Vanredna situacija u Novom Pazaru

Zbog porasta nivoa reka danas je na području Novog Pazara proglašena vanredna situacija, saopštila je iz lokalna vlast.

Po rečima gradonačelnika Nihata Niševca, vodostaj reke Raške je najviši za nekoliko decenija, što izaziva zabrinutost jer je najavljeno još kiše.

"Leva i desna obala reke Raške su ugrožene, sve ekipe su na terenu, mašine javnih preduzeća i privatnika su angažovane, dežuraju, naročito pored mostova", izjavio je gradonačelnik.

Direktor Direkcije za izradnju Mujo Šaćirović kazao je medjutim da je "najozbiljnije izlivanje Raške uglavnom izazvano ljudskim faktorom".

Direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru Šefadil Spahić rekao je da je zbog izlivanja fekalne kanalizacije epidemiloška situacija nestabilna.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side