11.01.2019 | 12:10h ► 20:35h Beograd

Marić: Vanredna situacija u pet opština, desetoro osoba evakuisano

Marić: Vanredna situacija u pet opština, desetoro osoba evakuisano Foto: Beta / AP
Pomoćnik ministrа i nаčelnik Sektorа zа vаnredne situаcije Ministаrstvа unutrаšnjih poslovа Predrаg Mаrić izjavio je dаnаs dа je zbog velikih snežnih pаdаvinа vаnrednа situаcijа trenutno proglаšenа u pet opštinа i dа je u ugroženim područjimа evаkuisаno deset osobа.

"Zbog neprohodnosti putevа uglаvnom u plаninskim područjimа i teškoćа u snаbdevаnju električnom energijom nа teritoriji pet opštinа proglаšenа je vаnrednа situаcijа. U ovom momentu to su opštine Novа Vаroš, Ivаnjicа, Arilje, Lučаni i Rаškа", naveo je Mаrić u pisanoj izjavi.

On je poručio dа su sve rаspoložive službe nа terenu, kаo i dа će pripаdnici Sektorа zа vаnredne situаcije biti nа terenu dok se situаcijа u ugroženim područjimа ne stаbilizuje.

"Do sаdа smo imаli jedаnаest intervencijа, а deset ljudi je evаkusiаno. Tаkođe, pet teških bolesnikа, kаo i jednа bebа kojа je imаlа visoku temperаturu nа teritoriji Borа u toku noći su prebаčeni do bolnice. U nаrednih 48 sаti očekuje se smаnjenje pаdаvinа, аli dok se situаcijа u svim ugroženim područjimа ne stаbilizuje, pripаdnici Sektorа zа vаnredne situаcije biće nа terenu", kazao je Mаrić.

 

U Ivanjici proglašena vanredna situacija, 80 odsto puteva zavejano

U opštini Ivanjica, u kojoj je danas proglašena vanredna situacija zbog snega koji pojačano pada poslednjih pet dana, trenutno je zavejano oko 80 odsto puteva iako službe za čišćenje rade bez prestanka, izavio je zamenik predsednika Opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.

Oko 6.000 meštana je zavejano u deset ivanjičkih sela.

Najugroženija su sela na obroncima planina Javor i Golija - Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci, Kušići, Kovilje, Katići, Srednja Reka i Bratljevo.

Na planinskom području Ivanjice visina snega je oko pola metra.

Lokalni timovi za delovanje u vanrednim situacija i Crveni krst dostavljaju lekove i hranu meštanima koji su najugroženiji.

Štab za vanredne situacije će tokom vikenda, u zavisnosti od situacije, doneti odluku da li će od ponedeljka biti obustavljena nastava u ivanjičkim školama.

Iz komunalnog preduzeća apeluju na građane da pomere svoje automobile sa trotoara i da čiste sneg ispred svojih kuća.

 

Meštanima staroplaninskih sela odneti paketi hrane i lekova

Članovi Gradskog Štaba za vanredne situacije Pirota, Crvenog krsta i Radio kluba Pirot danas su obišli stare i nemoćne meštane najudaljenijih staroplaninskih sela Topli Do i Zaskovci i podelili im pakete hrane i lekove.

Koordinator Gradskog štaba za vanredne situacije Pirota Sreten Savov rekao je agenciji Beta da su danas podelili dvadesetak paketa u ta dva sela, kao i da su putevi do tih sela prohodni, ali da je saobraćaj ipak otežan zbog smetova.

U selu Topli Do živi tridesetak uglavnom starih meštana, a u Zaskovcima dvadesetak. Zimi je njima život još teži. Lekar dolazi jedanput mesečno.

Član Radio kluba Pirot Milan Radovanović rekao je da su u svakoj od kuća bili dočekani sa iskrenim osmehom staroplaninskih gorštaka.

"Srećni su što smo im na ovaj način pomogli jer uglavnom žive sami. Drva su im na izmaku pa apelujemo na njihovu decu ili rođake da im pomognu", kazao je Radovanović.

Iz Radio kluba Pirot najavljuju da se njihova akcija "Zimska patrola" nastavlja posetom selima Kamik i Sinja Glava i selima u Gornjem Visoku na Staroj planini.

 

U osam seoskih škola u Gornjem Milanovcu danas bez nastave

Nastava u osam seoskih škola u opštini Gornji Milanovac danas nije održana jer su seoski putevi zavejani, dok su škole u gradskom području radile normalno, saopštila je info služba predsednika opštine.

Nastava nije održana u odeljenjima seoskih škola u Takovu, Polomu, Gornjim Branetićima, Savincu, Vrnčanima, Boljkovcima, Brezni i Teočinu.

"Putni pravci ka školama su prohodni, ali učenici koji pohađaju nastavu imali su poteškoće da iz svojih zaselaka dođu do škola zbog konfiguracije terena i velikog snega", navodi se u saopštenju.

Načelnik Štaba za vanredne situacije opštine Gornji Milanovac Milorad Dimitrijević rekao je novinarima da se javni saobraćaj odvija otežano i da zbog snežnih nanosa jutros nisu saobraćali autobusi na relacijama Teočin – Brajići – Koštunići, Gojna Gora – Kamenica, Dragolj – Rudnik i Donji Branetići – Sinoševići.

"Sve službe rade, nema većih problema u energetskom snabdevanju, nema problema kada je grejanje u pitanju, kao ni u telekomunikacijama. Ocena Štaba je da nema osnova za proglašenje vanredne situacije", rekao je Dimitrijević.

Usled velike količine snega koji skoro neprekidno pada već sedam dana, na teritoriji opštine Gornji Milanovac stvoren je snežni pokrivač visine 30 do 50 centimetara koji otežava svakodnevno funkcionisanje i usporava saobraćaj.

Direktor Javnog preduzeća za izgradnju opštine Gornji Milanovac Božidar Vučetić izjavio je da je mehanizacija sedam dana neprestano na terenu, ali i da čišćenje otežavaju vozila koja su parkirana sa obe strane kolovoza, naročito u sporednim gradskim ulicama, zbog čega je apelovao na vozače da gde god je to moguće vozila parkiraju sa jedne strane ulice.

Vučetić je dodao da od danas i pripadnici Vojske Srbije učestvuje u čišćenju gradskih ulica.

Javno preduzeće za izgradnju opštine i Parking servis ne naplaćuju uslugu parkiranja dok traju snežne nepogode.  

 

U Rasinskom okrugu državni putevi prohodni, na kolovozu do deset centimetara ugaženog snega

Na području Rasinskog okruga su prohodni svi državni putevi i ulice prvog i drugog prioriteta, a na kolovozu ima do deset centimetara ugaženog snega, rečeno je Beti u „Kruševacput“, preduzeću zaduženom za održavanje puteva u Okrugu. 

"Prohodni su svi državni putevi i ulice prvog i drugog prioriteta, na pojedinim putevima ima do deset centimetara ugaženog snega, a po negde se saobraćaj odvija otežano" rekao je Beti direktor službe održavanja u „Kruševacputu“, Ignjat Vidaković dodajući da putevi potpuno mogu biti očišćeni tek kada stane sneg. 

Mehanizacija tog preduzeća radi neprestano, na terenu je dvadesetak kamiona, 12 građevinskih mašina i stotinak radnika, bačeni su rizla i so. 

Prema podacima meteorološke stanice u Kruševcu je za poslednjih 48 sati, koliko sneg neprekidno pada, napadalo oko 35 centimetara. 

Prema informaciji Odeljenja za poslove odbrane i vanredne situacije Gradske uprave Kruševac, a na osnovu podataka nadležnih službi, grejanje imaju svi korisnici Toplane, u snabdevanju ;električnom energijom nije bilo prekida, vodosnabdevanje je stabilno, a Hitna pomoć nije imala povećan broj intervencija. 

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side