13.03.2018 Beograd

Malinović o padu hilikoptera: Diković je morao da napiše krivičnu prijavu Gašiću

Malinović o padu hilikoptera: Diković je morao da napiše krivičnu prijavu Gašiću Foto: print screen
Bivši zamenik komandanta Ratnog vazduhoplovstva Sreto Malinović je kazao da su načelnik Generalštaba Ljubiša Diković i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić morali da podnesu krivične prijave protiv bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića jer je imao ulogu u organizaciji leta hilikoptera u kojem je sedam osoba izgubilo život.

"Gašić je i sam u javnim istupima priznao da je imao ulogu u organizaciji leta. On nije imao ovlašćenja da to učini bez zahteva prema načelniku Generalštaba", kazao je Malinović za sutrašnje izdanje lista Danas.

Malinović je rekao da je načelnik Generalštaba Ljubiša Diković zato morao da podnese krivičnu prijavu protiv Gašića, kako je ocenio, "bar zbog trgovine uticajem".

"Međutim, načelnik Generalštaba je postupio nečasno", ocenio je Malinović.

Prema njegovim rečima, za "slučaj hilikopter" mora da postoji moralna, politička, disciplinska i krivična odgovornost.

"Sve ono što se desilo nakon 13. marta 2015. godine predstavlja sumrak institucija države. Svi su zatajili, čime je obesmišljen život sedam ljudi", kazao je Malinović. 

Na današnji dan, pre tri godine vojni helikopter se srušio kod aerodroma u Surčinu, posle misije spasavanja životno ugrožene bebe.

Političke i krivične odgovornosti onih koji su te večeri donosili odluke danas nema, a vojni sud je 2016. ukinuo disciplinske kazne generalima Ranku Življaku i Predragu Bandiću.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side