18.09.2018 Peking

Mali u Pekingu potpisao sporazume za obilaznicu oko Beograda

Mali u Pekingu potpisao sporazume za obilaznicu oko Beograda Foto: Beta / Miloš Miškov
Ministar finansija Srbije Siniša Mali potpisao je danas u Pekingu dva sporazuma o koncesionim zajmovima za izgradnju obilaznice oko Beograda, saopštio je njegov kabinet.

Potpisa je Okvirni sporazum između vlada Kine i Srbije o obezbeđenju koncesionalnog zajma za potrebe sprovođenja projekta izgradnje obilaznice oko Beograda i Ugovor o državnom koncesionalnom zajmu za tu obilaznicu mosta preko reke Save kod Ostružnice.

Ugovor se odnosi na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometara sa pristupnim saobraćajnicama, a potpisivanju su prisustvovali predsednici Srbije i Kine Aleksandar Vučić i Si Đinping.Mali je istakao da je izgradnja obilaznice veoma važna kako za Beograd, tako i za celu zemlju, jer će najveći deo transporta robe i kamiona u regionu ići preko Srbije.

"Ovaj projekat je za nas od strateškog značaja, a potpisivanjem ova dva ugovora je omogućeno da saobraćajnica bude završena nakon skoro 30 godina", rekao je Mali. 

Dodao je da će se izgradnjom obilaznice rasteretiti saobraćaj u Beogradu, "jer će preko nje ići celokupan tranzit, povećaće se bezbednost saobraćaja i smanjiti zagađenje". 

Završetkom tog projekta, kako je rekao, tranzit preko Srbije odvijaće se mnogo efikasnije.

 

Potpisan ugovor o finansiranju obilaznice oko Beograda, završetak radova 2021.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je danas u Pekingu da je potpisivanjem ugovora o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda ispunjen poslednji uslov da se izgradnja te strateški važne saobraćajnice za Srbiju završi 2021. godine, 30 godina od početka gradnje.

"Obilaznica oko Beograda je strateški važan projekat ne samo za Beograd, već za celu Srbiju. Kroz Srbiju danas prolazi skoro 20 miliona vozila više nego pre četiri godine, a obilaznica je saobraćajni prsten na kojem se ukrštaju najvažniji putni pravci, Koridor 10 i Koridor 11", kazala je Mihajlović.

Ugovor o finansiranju izgradnje obilaznice oko Beograda sa kineskom Eksim bankom potpisan je danas u Pekingu u prisustvu predsednika Srbije i Kine, Aleksandra Vučića i Si Đinpinga.

"Završetkom izgradnje obilaznice oko Beograda tranzit kroz Srbiju će se odvijati još brže, a istovremeno će posle 30 godina biti izmešten teretni saobraćaj iz Beograda", rekla je Mihajlović koja boravi u Kini kao član srpske delegacije koju predvodi Vučić.

Ugovor o finansiranju deonice obilaznice oko Beograda prvi je zajam u juanima za finansiranje transportne infrastrukture u Srbiji, čija protivvrednost iznosi 207 miliona evra.

"Činjenica da su radovi počeli nekoliko meseci pre potpisivanja ugovora o finansiranju govori o značaju ovog projekta za Vladu Srbije, kao i o posvećenosti izvođača i podizvođača realizaciji ovog projekta", rekla je Mihajlović i dodala da će završetkom te deonice za tri godine biti kompletirano svih 47 kilometara auto-puta od Batajnice do Bubanj potoka.

Ugovor o finansiranju odnosi se na radove na izgradnji deonice duge 20,4 kilometra sa pristupnim saobraćajnicama, od mosta preko Save kod Ostružnice do Bubanj potoka. Glavni izvođač je kineska kompanija Pauer čajna konstrakšen korporejšen, a podizvođač Azvirt iz Azerbejdžana.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side