04.10.2019 Beograd

Mali: Novim zakonima ispunjavamo obaveze iz poglavlja devet

Mali: Novim zakonima ispunjavamo obaveze iz poglavlja devet Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Donošenjem seta novih finansijskih zakona Srbija će ispuniti preuzete obaveze u okviru pregovaračkog poglavlja devet o finansijskim uslugama i harmonizovati svoje zakonodavstvo sa evropskim, rekao je minister finansija Siniša Mali obrazlažući poslanicima u Skupštini predloge zakona.

Mali je rekao da su osnovni ciljevi tri predložena zakona – obezbeđivanje boljih uslova za intenzivnije trgovanje, kreiranje nove poslovne prilike za investitore kao i pružanje veće sigurnosti stranim investitiorima, dok će domaće tržište biti atraktivnije za ulaganja.

Ministar je dodao da se finansijska slika Srbije stabilizovala, da je rast BDP-a u julu bio 4,4 odsto, stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, a u 2018. godini direktne strane investicije iznosile su 3,5 milijardi evra, tako da je kreditini rejting Srbije sada bolji.

"U sklopu globalne agende za rast Svetska banka procenjuje da BDP Srbije može rasti do čak 7 odsto godišnje i značajan deo tog rasta je uslovljen razvojem tržišta kapitala i povećanjem stepena finansijske inkluzije", dodao je Mali.

"Najvažnije izmene Zakona o otvorenim investicionim fondovima su da se može investirati i u dinarima i u devizama, da je moguće ulaganje 100 odsto imovine fonda u prenosive hartije od vrednosti, a može se stvoriti i "krovni fond" koji čini više podfondova", rekao je ministar finansija.

On je dodao da se predlogom Zakona o alternativnim investicionim fondovima definišu osnivanje delatnosti i poslovanje društava, zatim vrste alternativnih fondova, njihovi poslovi i nadležnost.

Kada je reč o osguranju depozita, ovaj zakon se takođe usklađuje sa evropskom praksom.

"Menja se osnovica za obračun redovne i vanredne premije tako da se umesto na ukupne osigurane depozite, premija obračunava na osigurane iznose depozita banaka do 50 hiljada evra, odnosno osiguranjem pokrivene iznose depozita navedenih osiguranih kategorija. Maksimalna vanredna visina premije povećava se sa 0,4 na 0,5 na godišnjem nivou", rekao je Mali obrazlažući predloge zakona.

On je podsetio i da je 2015. godine usvojena strategija za rešavanje problematičnih kredita, tako da je nivo takvih kredita smanjen sa 22 na 4,98 odsto koliko su iznosili u avgustu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Sutra sunčano i toplo Sutra sunčano i toplo

  Vreme u Srbiji sutra će biti sunčano i toplo, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ).

 • Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije Dačić: Postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas u u obraćanju na sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu da je postizanje političkog rešenja za Kosovo nacionalni prioritet Srbije i pozvao zemlje koje su priznale Kosovo da preispitaju svoju odluku i dalekosežne posledice takvog presedana.

 • DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu DSS: Ekstremno zagađen vazduh u Novom Sadu

  Demokratska stranka Srbije (DSS) zahtevala je danas od gradske vlasti u Novom Sadu da objasni zašto je vazduh u Novom Sadu "ekstremno zagađen" i da izda zvanična upustva za ponašanje stanovništva.

 • Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina Uhapšen mladić iz Loznice zbog prodaje kokaina

  Šabačka policija uhapsila je A.K. (25) iz Loznice zbog proizvodnje i trgovine drogom i kod njega zaplenila određenu količinu kokaina, saopšteno je danas.

 • Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete Falkoni otvorio 10. Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete

  Ambasador Francuske u Srbiji Žan-Luj Falkoni rekao je danas, prilikom otvaranja 10. po redu manifestacije "Putujući sajam - upoznajte francuske univerzitete", da će prezentacije francuskih i univerziteta s Balkana koji nastavu drže po francuskom modelu mladim ljudima omogućiti da "otvore prozor ka Francuskoj i ostvare svoje snove".

 • Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki Pokrajinska vlada apeluje na žene da obavljaju preventivne preglede dojki

  Za tri meseca u tri opštine u Vojvodini pokretnim mamografom su pregledane 1.402 žene, a njih 75 odsto izjavilo je da su prvi put bile na mamografiji, saopštila je danas Pokrajinska vlada.

 • Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije Nariškin: Status centra u Nišu nije zahtev nego zakonita molba Rusije

  Direktor ruske Spoljnoobaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je za Radio televiziju Srbije (RTS) da stav Rusije da srpsko-ruski humanitarni centar u Nišu treba da dobije specijalni status "nije zahtev, već zakonita molba ruske vlade".

 • Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu Orhan Dragaš: Rizična odluka EU, Balkan i dalje ima evropsku šansu

  Odbijanje Evropske unije da otvori pristupne predgovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom odnosi se samo na te dve države, imaće posledice samo po njih i ne treba tu odluku projektovati na preostale balkanske države, ocenio je direktor beogradskog Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš.

 • NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare NDMBGD: EU da obustavi razgovore o izbornim uslovima dok traju napadi na novinare

  Inicijativa "Ne davimo Beograd" najavila je danas da će od predstavnika Evropskog parlamenta i Evropske komisije zatražiti da se obustave razgovori o izbornim uslovima u Srbiji dok traju blaćenje, pritisci i napadi na novinare i medije u Srbiji.

 • Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip Đurić: Kurti opsesivan i zlonameran tip

  Poruke mogućeg mandatara buduće kosovske vlade Aljbina Kurtija da su priznanje samoproglašenog Kosova jedini moguć kompromis sa Srbijom i da nije zainteresovan za dijalog sa Beogradom jesu opasne halucinacije, koje udaraju u same temelje stabilnosti regiona, ocenio je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

 • Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo Vučić za FT: Moramo o sebi da brinemo

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vidi u tome što EU nije odobrila početak pristupnih pregovora Severnoj Makedoniji i Albaniji uprkos reformskim naporima, potvrdu ispravnosti njegove politike učvršćivanja bliskijih veza sa Kinom i Rusijom.

Preporuke prijatelja
Belex eng
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side