Mali: Novim zakonima ispunjavamo obaveze iz poglavlja devet
04.10.2019 Beograd

Mali: Novim zakonima ispunjavamo obaveze iz poglavlja devet

Mali: Novim zakonima ispunjavamo obaveze iz poglavlja devet Foto: Beta / Slobodan Miljevic
Donošenjem seta novih finansijskih zakona Srbija će ispuniti preuzete obaveze u okviru pregovaračkog poglavlja devet o finansijskim uslugama i harmonizovati svoje zakonodavstvo sa evropskim, rekao je minister finansija Siniša Mali obrazlažući poslanicima u Skupštini predloge zakona.

Mali je rekao da su osnovni ciljevi tri predložena zakona – obezbeđivanje boljih uslova za intenzivnije trgovanje, kreiranje nove poslovne prilike za investitore kao i pružanje veće sigurnosti stranim investitiorima, dok će domaće tržište biti atraktivnije za ulaganja.

Ministar je dodao da se finansijska slika Srbije stabilizovala, da je rast BDP-a u julu bio 4,4 odsto, stopa nezaposlenosti 10,3 odsto, a u 2018. godini direktne strane investicije iznosile su 3,5 milijardi evra, tako da je kreditini rejting Srbije sada bolji.

"U sklopu globalne agende za rast Svetska banka procenjuje da BDP Srbije može rasti do čak 7 odsto godišnje i značajan deo tog rasta je uslovljen razvojem tržišta kapitala i povećanjem stepena finansijske inkluzije", dodao je Mali.

"Najvažnije izmene Zakona o otvorenim investicionim fondovima su da se može investirati i u dinarima i u devizama, da je moguće ulaganje 100 odsto imovine fonda u prenosive hartije od vrednosti, a može se stvoriti i "krovni fond" koji čini više podfondova", rekao je ministar finansija.

On je dodao da se predlogom Zakona o alternativnim investicionim fondovima definišu osnivanje delatnosti i poslovanje društava, zatim vrste alternativnih fondova, njihovi poslovi i nadležnost.

Kada je reč o osguranju depozita, ovaj zakon se takođe usklađuje sa evropskom praksom.

"Menja se osnovica za obračun redovne i vanredne premije tako da se umesto na ukupne osigurane depozite, premija obračunava na osigurane iznose depozita banaka do 50 hiljada evra, odnosno osiguranjem pokrivene iznose depozita navedenih osiguranih kategorija. Maksimalna vanredna visina premije povećava se sa 0,4 na 0,5 na godišnjem nivou", rekao je Mali obrazlažući predloge zakona.

On je podsetio i da je 2015. godine usvojena strategija za rešavanje problematičnih kredita, tako da je nivo takvih kredita smanjen sa 22 na 4,98 odsto koliko su iznosili u avgustu.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
E-pretplata
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
No? istraživa?a 2020
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side