19.06.2019 | 12:38h ► 15:18h Beograd

Ministarstvo: Visoka izlaznost djaka na kombinovani test, bez osipanja u odnosu na test iz srpskog

Ministarstvo: Visoka izlaznost djaka na kombinovani test, bez osipanja u odnosu na test iz srpskog Foto: Beta / Ministarstvo prosvete
Ministarstvo prosvete saopštilo je da je zabeležena visoka izlaznost učenika osmog razreda na današnji kombinovani test kao i da u odnosu na polaganje testa iz srpskog jezika "nije uočeno osipanje broja učenika".

U saopštenju se navodi i da "do ovog trenutka" škole nisu prijavile nepravilnosti tokom održavanja kombinovanog ispita.

"U 71 opštini zabeležena je izlaznost od 100 odsto, u 144 opštine izlaznost je veća od 98 odsto a samo u 19 opština izlaznost je bila u rasponu od 87 do 97 odsto, što se objašnjava odustajanjem polaznika u školama za obrazovanje odraslih koji, po pravilu, češće pristupaju ispitu u avgustovskom roku", stoji u saopštenju.

Oko stotinu svršenih osnovaca okupilo se i danas ispred Ministarstva prosvete u Beogradu tražeći da se poništi mala matura i da im se omogući da se u srednju školu upišu na osnovu uspeha iz osnovne škole posle afere sa objavljivanjem testova na društvenim mrežama.

 

Rešenja kombinovanog testa

Učenici osmog razreda osnovnih škola u Srbiji polagali su kombinovani test - hemija, fizika, istorija, geografija, biologija.

Rešenja kombinovanog testa možete pogledati OVDE.

Učenici će u četvrtak polagati test iz matematike, koji je odložen jer su se rešenja pojavila u javnosti uoči testa koji je bio zakazan za utorak.

U ponedeljak su polagali test iz srpskog jezika.

Ukoliko učenici bez greške urade sva tri testa mogu da osvoje 40 bodova, a na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda mogu da dobiju maksimum 60 bodova.

Osmi razred je prema podacima Ministarstva prosvete završilo 69.388 učenika, a u srednjima školama ima 76.239 slobodnih mesta.

Konačni rezultati završnih ispita biće objavljeni u četvrtak, 27. juna od 8 časova.

Upis učenika u srednje škole (osim za baletske i muzičke škole) biće 8. i 9. jula 2019. godine od 8 do 15 časova.

autor: SA, VV izvor: Beta, N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
OTP banka lizing
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side