Maja Pavlović: Lokalni mediji se plaše da mi javno pruže podršku
11.08.2019 Beograd

Maja Pavlović: Lokalni mediji se plaše da mi javno pruže podršku

Maja Pavlović: Lokalni mediji se plaše da mi javno pruže podršku Foto: Beta / Miloš Miškov
Vlasnica televizije "Kanal 9" iz Novog Sada Maja Pavlović izjavila je danas da ima podršku nekih nezavisnih lokalnih medija, ali da ti mediji zbog straha od još više pritisaka nisu smeli da joj javno pruže podršku.

"Ljudi će pre pristati da se ugasi njihov medij nego da pokušaju da pronađu rešenje za svoje probleme. Preko 125 medija je ugašeno zbog toga što im je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) oduzelo licencu za rad jer nisu mogli da plaćaju takse", izjavila je Maja Pavlović za agenciju Beta.

Ona je istakla da se lokalni mediji u Srbiji dele u tri grupe, na one medije koji postoje duže od sedam godina i nisu promenili vlasnika, na grupu medija koja postoji duže od sedam godina i koji su promenili vlasnika i mediji koji su mlađi od sedam godina i služe čisto za protok informacija.

"Veoma je malo medija koji nisu promenili vlasnika. To pokazuje brojnost učesnika na javnim raspravama za Medijsku strategiju. U Novom Sadu ih je bilo jedva četredesetak, u Čačku 'dva reda stolica'. Ranije su rasprave vođene u zgradi Pokrajinske skupštine u sali koja je bila puna. Ranije je bilo više medija koji su bili zainteresovani na koji će način uslovi za njihov rad biti regulisani", ocenila je ona.

Maja Pavlović je najavila da će sutra nastaviti štrajk glađu ispred zgrade REM-a na Trgu Nikole Pašića u Beogradu ukoliko u međuvremenu iz nadležnih institucija ne dobije poziv za razgovor ili konkretno rešenje.

Ona u ponedeljak je obavestila Udruženje novinara Srbije (UNS) da će, ukoliko joj se do kraja nedelje ne omogući obećani sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i ne reše problemi njene televizije zbog kojih je pre tri meseca štrajkovala glađu, po treći put otpočeti štrajk.

Pavlović je tokom prethodnog štrajka glađu iznela deset zahteva i tražila da četiri budu ispunjena kako bi prekinula štrajk. Štrajk je prekinut posle javnog sastanka sa premijerkom Anom Brnabić koja je tada rekla da će dati sve od sebe da pomogne Maji Pavlović, ali da sve treba da bude u skladu sa zakonom.

Pavlović je u zahtevima, između ostalog, osporavala tarife i naknade Organizacije proizvođača fonograma Srbije, Javnog preduzeća "Emisiona tehnika i veze" (ETV) i SOKOJ-a.

autor: MIM izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side