Maja Leđenac (NDNV): Novinari koji povlađuju vlastima nisu novinari
03.04.2020 Novi Sad

Maja Leđenac (NDNV): Novinari koji povlađuju vlastima nisu novinari

Maja Leđenac (NDNV): Novinari koji povlađuju vlastima nisu novinari
Potpredsednica Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Maja Leđenac izjavila je danas da novinari u Srbiji koji povlađuju vlastima i predsedniku države Aleksandru Vučiću na konferencijama za medije nisu novinari i da je krajnje vreme da ih "prestanemo zvati kolegama".

"Nama nedostaje to da glasno kažemo da to nisu novinari, a ne da slušamo razne odvratne stvari koje su izgovarale naše 'kolege' protiv koleginice Ane Lalić, koja je bila uhapšena. Jasno je da to u stvari nisu naše kolege i da treba da prestanemo tako da ih zovemo", kazala je Maja Leđenac na onlajn tribini NDNV "Zaustavite hapšenja novinara".

Dodala je da je u Srbiji obračun sa novinarima počeo odavno i da se "nažalost moglo očekivati" da vlast počne i da privodi novinare.

Radijski voditelj Daško Milinović ocenio je da je "atmosfera straha" koju kreira Srpska napredna stranka sada dostigla svoj vrhunac.

"Plašim se za sve svoje prijatelje koji žele slobodno da kritikuju anomalije u društvu. Ali, nema govora o predaji pred klasičnim siledžijama koji nam upropaštavaju živote već duži niz godina. Ako ćemo živeti u društvu koje je totalitarno kao kinesko, hvala lepo, ne želim da živim u takvom društvu. Moramo da sačuvamo svoju ljudskost i sve ono što život čini životom", poručio je Milinović.

Izvršna direktorica GONG-a iz Zagreba Oriana Ivković Novokmet kazala je da u demokratskim uređenjima policija ne sme da privodi novinare.

"Ako se to dešava, onda su to policijske države, onda su to diktature. Nedostaje građanske i medijske pismenosti, da ljudi razumeju zašto je važna sloboda medija", kazala je ona.

Ona je kritikovala premijera Hrvatske Andreja Plenkovića jer koristi ratnu retoriku tokom pandemije korona virusa.

"Koristi se ratna retorika i samim tim su ljudska prava u opasnosti. Ali, ovo nije rat, ovo je kriza", kazala je Oriana Ivković Novokmet.Dodala je da zdravstvene vlasti i ministar zdravstva u Hrvatskoj dobro rukovode krizom i ne mogu im se uputiti veći prigovori.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 11.04.2020, 17:12h Seneka

    Kakav je novinar koji ovo tvrdi?!! Ovo je poziv kolegama. Ne moze se ne povladjivati za dobre, ispravne i zakonite stvari. A, postoji i mnogo drugih situacija i stanja kada je to pozeljno radi opsteg dobra.Cak i opozicioni mediji i njihovi no inari, ako su savesni i profesionalni, to ce ciniti.

enovina
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side