02.10.2017 Beograd

Maja Gojković s delegacijom Parlamenta Velika Britanija

Maja Gojković s delegacijom Parlamenta Velika Britanija Foto: Beta/ Milan Obradovic
Velika Britanija organizacijom samita zemalja Zapadnog Balkana iduće godine u Londonu potvrđuje posvećenost napretku regiona i saradnji, izjavio je danas poslanik Donjeg doma Britanskog parlamenta Džon Vitingdejl u razgovoru s predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

U saopštenju Skupštine Srbije navodi se da je Vitingdejl rekao je da i pored toga što Velika Britanija izlazi iz Evropske unije, razume zašto je za Srbiju važan proces evropskih integracija.

Gojković je s članovima delegacije Parlamenta Velike Britanije razgovarala o unapređenju bilateralnih odnosa, evropskim integracijama Srbije, kao i saradnji u regionu Zapadnog Balkana.

Na sastanku je istaknuto da Srbija i Velika Britanija imaju dugu tradiciju veza i saradnje, te se ove godine navršava 180 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa, a konstatovano je da je saradnja parlamentaraca intenzivna.

Maja Gojković je rekla da je Srbija posvećena evropskim integracijama i reformama na tom putu, i da je u tom kontekstu važno što Evropska unija, posle Bregzita i drugih izazova, nije odustala od politike proširenja.

Ona je naglasila da je Srbija posvećena regionalnoj saradnji i očuvanju regionalne stabilnosti, a "Skupština Srbije u tom procesu ima izuzetno značajnu ulogu, kroz učešće u svim regionalnim inicijativama, kao i u razvoju bilateralnih odnosa sa državama regiona na nivou predsednika parlamenata, radnih tela i ženskih parlamentarnih mreža".

Vitingdejl je rekao da, kao poslanik, prepoznaje važnost i značaj uloge parlamenata i njihove saradnje i zato istakao značaj održavanja "Nedelje Parlamentarizma" u Skupštini Srbije.

Članovi delegacije, koju čine poslanici Donjeg i Gornjeg doma Parlamenta Dejvid Dru, Baronesa D'Souza, Baronesa Nortover i Baronesa Barker, interesovali su se za regionalnu saradnju, ulogu parlamenata i ženske parlamentarne mreže u tom procesu, i za učešća mladih u parlamentarnom životu, piše u saopštenju.

autor: AP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
 • Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi Intervju Aleksandar Popov: Međunarodna zajednica reaguje tek kada nastanu problemi

  Rezultati opštih izbora u BiH održanih proteklog vikenda i konsultativnog referenduma u Makedoniji povodom Prespanskog dogovora Atine i Skoplja o pristupanju NATO-u i EU pod novim imenom – Republika Severna Makedonija – otvorili su nanovo krizna žarišta u regionu, uveren je Aleksandar Popov iz Igmanske inicijative

 • Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila Intervju Igor Radosavljević: Strah i(li) stid od ludila

  U manjim sredinama se, sa većim brojem neobrazovanih ljudi, u priličnoj meri zadržao “stid od ludila”, a to je verovatno i snažnija emocija nego “strah od ludila”. Uverio sam se da veliki broj ljudi ne razlikuje nijanse između lečenja oboljenja kao što je shizofrenija, depresivni poremećaj, anksioznost ili situaciona kriza. Za njih je sve to isto, nešto “strašno i beznadežno”, kaže, između ostalog, u razgovoru za Novi magazin Igor Radosavljević

 • Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora Vučić: Ne isključujem mogućnost vanrednih izbora

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je danas da je razgovarao sa najbližim saradnicima iz Srpske napredne stranke, ali nije želeo da kaže da li je bilo reči o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora.

 • Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum Brnabić: Srbija nije, niti može da parafira Dablinski sporazum

  Premijerka Srbije Ana Brnabić negirala je danas da je Srbija potpisala Dablinski sporazum o prihvatanju migranata koji nemaju osnova da ostanu u Evropskoj uniji i dodala da tako nešto i nije moguće.

 • Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova Usvojen zakon o Ministarstvu odbrane Kosova

  Skupština Kosova je danas sa 101 glasom usvojila u načelu nacrt Zakona o ministarstvu odbrane Kosova. Predstavljajući nacrt zakona ministar Bezbednosnih snaga Kosova Rustem Beriša je istakao da je zakon rađen u okviru ustavnih odredbi koje su na snazi na Kosovu.

 • Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku Poslanici o pritiscima na novinarku Tatjanu Vojtehovsku

  Nekoliko opozicionih poslanika u Skupštini Srbije danas je tražilo od nadležnih organa da odgovore da li će reagovati povodom pritisaka kojima je izložena novinarka Tatjana Vojtehovski, posle emitovanja emisije o nesrećama u industriji "Milan Blagojević - Namenska" u Lučanima.

 • Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga Boško Obradović se ogradio od izjave Srđana Noga

  Predsednik Dveri i republički poslanik Boško Obradović ogradio se danas u Čačku od izjave republičkog poslanika te stranke Srđana Noga, ocenjujući da politika tog pokreta nije poziv na nasilje i vešanje.

 • Iran uveo vize za državljane Srbije Iran uveo vize za državljane Srbije

  Iran je ukinuo bezvizni režim za državljane Srbije, samo nekoliko dana nakon što su vlasti u Beogradu ponovo uvele vize za građane Irana, preneo je dnevni list "Teheran tajms" (Teheran Times).

 • Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU Van der Belen: Zemlje kandidati da počnu s promenama i pre ulaska u EU

  Predsednik Austrije Aleksander van der Belen ocenio je danas da se uprkos problemima unutar Evropske unije i višegodišnjeg zamora od proširenja od kraja prošle godine ponovo vidi entuzijazam u tom smislu, ali da je potrebno da se i Srbija i Zapadni Balkan uključe u promene koje se događaju u Uniji i pre nego što postanu članovi.

 • Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva Vlada: U Srbiji u 2017. zabeležen pad stope siromaštva

  Stopa siromaštva u Srbiji smanjena je sa 8,8 odsto koliko je iznosila u 2006. godini, na 7,2 odsto u 2017. godini, pokazuju podaci o apsolutnom siromaštvu u Srbiji koje se meri prema uporedivoj metodologiji, saopštila je danas Vlada Srbije.

 • Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru Tadić saslušan u postupku za ubistvo gardista u Topčideru

  Bivši predsednik Srbije Boris Tadić saslušan je kao građanin pred tužiocem u Službi za borbu protiv organizovanog kriminala u pretkrivičnom postupku za ubistvo gardista u Topčideru.

Preporuke prijatelja
Budimo Pametni
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
Belex2018
medijska pismenost
Novi magazin- nedeljnik Medija centar Novinska agencija Beta societe AMSS side