Magla, neprijatan miris i zagađenje i ovog jutra
16.01.2020 Beograd

Magla, neprijatan miris i zagađenje i ovog jutra

Magla, neprijatan miris i zagađenje i ovog jutra Foto: Beta/Ana Slović
Prema merenjima izvršenim u šest sati temperatura u Beogradu bila je -3 stepena, a indeks zagađenja prema sajtu "AirVisual" 183, zbog čega je vazduh ocenjen kao "nezdrav". Aplikacija "Beoeko" Gradskog zavoda za javno zdravlje kaže da su u sedam sati Beograđani disali vazduh prihvatljivog kvaliteta, piše N1.

Gusta magla i neprijatan miris u vazduhu dočekali su i ovog jutra Beograđane koji su ranije krenuli na posao. Kao i ranijih dana, vazduh je zagađen, prema podacima aplikacije "AirVisual", koja pri kreiranju svoje statistike koristi, između ostalog, podatke sa mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine.

Najveći zagađivači su PM2,5 i PM10 čestice kojih je, prema podacima "AirVisuala", bilo 117 mikograma i 135 mikrograma po metru kubnom.

Ova aplikacija predviđa da će se nivo zagađenja smanjivati kako dan bude odmicao, pa će od 13 časova vazduh biti "nezdrav za osetljive grupe", a od 19 će preći u kategoriju "umereno zagađenog".

Aplikacija "Beoeko" Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograda navodi da je vazduh u Beogradu u sedam sati bio prihvatljiv.

U odeljku koji se odnosi na uticaj takvog vazduha na zdravlje stanovništva, navodi se da se kod osetljivih grupa (stari, deca, osobe sa oboljenjima srca i pluća) mogu javiti određene zdravstvene tegobe, najčešće pogoršanje već postojećeg oboljenja, ali se ne očekuju efekti na zdravlje odraslih osoba.

Boravak napolju nije zabranjen, ali se preporučuje da se prate simptomi poput kašlja, otezanog disanja, a kod osoba sa srčanim oboljenjima pojava lupanja srca i neuobičajenog osećaja umora.

autor: SA izvor: N1
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side