Mađarska policija tukla ekipu RTS-a
16.09.2015 ► 17.09.2015 Beograd

Mađarska policija tukla ekipu RTS-a

Mađarska policija tukla ekipu RTS-a Foto: Beta/AP
Mađarska policija pretukla je pendrecima ekipu RTS-a i polomila im opremu na Horgošu, iako su im rekli da su novinari srpske nacionalne televizije.

Oko 17.30 mađarska policija pustila je izbeglice da se približe na dvadesetak metara od granice i tada počela da ih tuče pendrecima. U tom trenutku, napali su i ekipu RTS-a koja je pratila događaje na granici.

Mađarski policajci su snimatelja Vladana Hadži Mijailović bacili na zid i udarali pendrekom po glavi i leđima, a zatim su mu slomili kameru. Na isti način pretučen je i snimatelj tona Miroslav Đurašinović, kojem su slomili pecaljku kojom se snima zvuk.

Među njima je bila i novinarka Jovana Đurović kojoj je povređena ruka.

Kako je za Internet portal RTS-a rekla koleginica Đurović, ekipa RTS-a je napadnuta u trenutku dok se nalazila u međuprostoru između policijskog kordona i grupe migranata.

U trenutku kada je naša novinarka napadnuta nije bilo napada iz kolone migranata na policiju i nije poznato zašto su se mađarski specijalci odlučili za napad.

Snimatelj Hadži Mijailović kaže da su ih policajci namerno tukli i lomili opremu, iako su ih oni upozoravali da su novinari srpske nacionalne televizije.

Dok su ih tukli, jedan snimatelj mađarske televizije sve vreme ih je vređao i psovao.

Lekari Hitne pomoći ukazali su im prvu pomoć, nakon čega su prevezeni u bolnicu u Subotici, javlja izveštač RTS-a.

 

RTS traži da Mađarska kazni policajce

Radio-televizija Srbije zatražila je od mađarske vlade da kazni policajce koji su pretukli njenu ekipu na graničnom prelazu Horgoš.

RTS je u saopštenju oštro osudio napad mađarske policije na svoju ekipu TV ekipu - novinarku Jovanu Ðurović, snimatelja Vladana Hadži Mijailovića i tonskog snimatelja Miroslava Ðurašinovića.

RTS-a navodi da se posebna snaga Javnog medijskog servisa Srbije pokazala proteklih dana u objektivnim izveštajima, uključenjima i uživo emitovanim Dnevnikom u 23 sata, sa graničnih prelaza prema Mađarskoj.

"Verujemo da će svetska javnost reagovati na ovako brutalan napad na one koji slikom i rečju prenose istinu", smatra RTS.

RTS je najavio da će protest poslati i našem ambasadoru u Budimpešti i o incidentu obavestiti ceo diplomatski kor u Beogradu, kao i EBU.

Konstatuje se da članovi novinarske ekipe srećom, nisu teško povređeni, ali da situacija u kojoj su se našli nije bila ni naivna ni prijatna, jer su udarci pendrecima bili vrlo bolni i sa posledicama.

"Požrtvovanost onih koji se nalaze iza kamere ovih dana na terenu bila je izuzetna. Objektivno izveštavanje sa lica mesta jedini je cilj naše kuće od kako je izbeglička kriza počela", ističe RTS.

 

Vučić osudio napad na ekipu RTS-a

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić osudio je danas napad mađarske policije na televizijsku ekipu Radio-televizije Srbije na graničnom prelazu Horgoš.

Vučić je, u telefonskom razgovoru za RTS kazao da osuđuje napade na novinare na bilo kojoj teritoriji.

"Posebno osuđujem napad na novinare, bez obzira na kojoj teritoriji se napadaju. Neko se diči novinarima koji sapliću očeve sa decom, a napada novinare koji rade svoj posao", kazao je Vučić.

On je kazao da Vlada Srbije neće dozvoliti da iko više baca suzavac na njenu teritoriju.

"Što se Srbije tiče mi ćemo umeti da štitimo i svoju zemlju i nacionalno dostojanstvo i ako bude potrebno od Evropske unije ćemo štiti evropske vrednosti. Ovakvo neevropsko ponašanje mora da se zaustavi. Ako iz Brisela neće da reaguju, reagovaćemo i mi i zaštitićemo i sebe i evropske vrednosti", kazao je Vučić koji je u zvaničnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama.

autor: SA izvor: RTS/Tanjug
Ostavi komentar (1) Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
  • 17.09.2015, 10:13h vertopir (1)

    kad guraju nos svuda i potpiruju vatru, ja nisam video ekipu rumusnke, italijanske,austrijske,ruske TV, samo ovi iz RTS kanalizacije guraju se svuda, ratni huškači, svaka čast što su ih ispeglali

Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side