Lutovac: Podrška borbi za elementarna prava stiže i iz dijaspore
08.08.2020 Beograd

Lutovac: Podrška borbi za elementarna prava stiže i iz dijaspore

Lutovac: Podrška borbi za elementarna prava stiže i iz dijaspore Foto: Novi magazin / Đurađ Šimić
Predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac izjavio je da se danas širom sveta u globalnom protestu okupljaju srpski državljani koji žele da pruže podršku građanima u Srbiji u borbi za elementarna ljudska prava, za elementarna politička prava, koji se bore za istinu, za to da se institucije vrate građanima i da sve što je uzurpirano od strane vlasti bude vraćeno građanima.

"Oni su danas solidarni i mi bi trebalo da budemo solidarni sa njima", rekao je Lutovac, a saopštila Demokratska stranka.

On je rekao da se nezadovoljstvo opštim stanjem u zemlji, a posebno odnosom i ponašanjem režima Aleksandra Vučića za vreme pandemije, nakon protesta u Srbiji prelilo i na one koji su se iselili u inostranstvo.

"Svi ti ljudi napustili su Srbiju ne svojom voljom, ne u potrazi za boljom platom, nego su otišli iz Srbije zato što ovde nisu mogli normalno da žive, zato što u Srbiji nisu bili tretirani kao građani, nego kao podanici i oni se, znajući kako je u Srbiji, solidarišu sa nama. Solidarnost je ključna reč u borbi za elementarna prava koja nam pripadaju", izjavio je Lutovac.

Dodao je da je dijaspora važan deo srpskog drustva i da šalje istu poruku kao i građani koji su protestovali u brojnim gradovima u Srbiji, poruku nezadovoljstva i ogorčenosti stanjem u državi.

"Prvo su se oglasili studenti iz Francuske, a potom i sadašnji i bivši studenti Univerziteta u Kembridžu. Danas će tu poruku preneti i građani Srbije u Amsterdamu, Briselu, Beču, Berlinu, Bostonu, Cirihu, Hamburgu, Harstadu, Helsinkiju, Londonu, Njujorku, Oslu, Parizu, Pragu, Vankuveru i Torontu, organizujući protest 'Demokratija za Srbiju'", piše u saopštenju.

Lutovac je rekao da je svako od njih imao svoje razloge da napusti zemlju.

"Ali je Srbija i dalje njihova otadžbina, zemlja u kojoj i dalje žive njihove porodice i prijatelji i sasvim je opravdana njihova zabrinutost za njihove živote i bezbednost, ali i odlučnost da ne dozvole da lažni izbori, bespravno hapšenje mirnih demonstranata i njihovo zatvaranje bez pravičnog suđenja, ponašanje Kriznog štaba, obmana i ugrožavanje građana tokom pandemije postanu 'nova normalnost' u Srbiji", navodi se u saopštenju.

autor: KP izvor: Beta
Ostavi komentar Ostavi komentar >>
Ostavi komentar
Pročitajte i...
Preporuke prijatelja
novinarnica svuda
AMSS secondary
Najvesti
Vesti.rs
Zlatiborac
medijska pismenost
Turisti?ka organizacija Srbije
Novi magazin- nedeljnik Novinska agencija Beta AMSS side